Het eerste publiek is weer liefdevol verwelkomd. Toch kunnen theaters momenteel niet anders dan om 22.00 uur hun deuren sluiten en spelen voor een beperkte capaciteit. Voor het publiek dat liever nog even thuisblijft of het publiek dat zonder nagesprek in de foyer naar bed moet, verzamelde Theaterkrant tien tips om ook deze periode te overbruggen.

HNTpodcast
Het Nationale Theater biedt rond thema’s uit hun voorstellingen verscheidene podcasts aan. Zo spreekt programmamaker Laura van Zuijlen voor haar podcastserie Vrouwen van HNT met de makers van de HNTJong-voorstelling Oma is een Avatar die morgen in première gaat. Of luister ter voorbereiding op Eric de Vroedts Leedvermaak Trilogie alvast de drie afleveringen waarin Van Zuijlen je meeneemt in de research die de regisseur deed voor zijn nieuwste marathonvoorstelling.
Te beluisteren via de website van Het Nationale Theater

Bakkie bij Bannink (podcast)
Karin Bannink en Milan Boele van Hensbroek gaan in gesprek met jeugdtheatermakers zoals Efrem Stein en Felice van der Sande. Ze vertellen over het werk dat ze maken, de doelgroepen die ze willen bereiken, wat ze willen uitdragen aan hun publiek en hun visie op theater voor kinderen en families.
Te beluisteren via anchor.fm

Echtemannentakkies (live podcast)
Echtemannentakkies bespreekt openlijk thema’s van mannelijkheid en mentale gezondheid. Twee Marokkaanse jongens, Lev Avitan en Nabil Tkhidousset, gaan met elkaar en met gasten in gesprek over onderwerpen zoals opgroeien zonder vader, omgaan met depressieve gevoelens, negatief zelfbeeld, giftige mannelijkheid en het verwerken van trauma’s. Deze live podcast is onderdeel van het RRReuring festival van Podium Mozaïek.
20 februari om 17.00 uur, tickets (vanaf € 8,00) via de website van Podium Mozaïek

Voor het applaus (podcast)
Iedere zaterdagochtend is er een nieuwe podcast van Theater Bellevue te beluisteren waarin theatermakers en schrijvers aan het woord komen. Vanachter een microfoon in de artiestenfoyer nemen de makers je mee in de periode voor het applaus: hun proces, de inspiratiebronnen en de actuele thema’s van hun werk. Luister bijvoorbeeld naar de makers van de nieuwe lunchvoorstelling Microcosm. Dichter Charlotte van den Broeck en auteur Arnon Grunberg spreken met choreograaf Nicole Beutler en dansers Liah Frank en Rob Polmann over hun gezamenlijke ontdekkingsreis en het creëren van een nieuwe taal op de vloer.
Te beluisteren via de website van Theater Bellevue

Musical, Ik vind hier iets van (podcast)
In het tweede seizoen van hun podcastserie buigen regisseur/ex-musicalacteur Benno Hoogveld en theaterwetenschapper Annemiek Lely zich over musicals. Ze spreken over componisten, regisseurs, verhaal, thematiek, personages, muziek en opvoeringsgeschiedenis van musicals als Evita en West Side Story: met als doel een audio musicalencyclopedie met een kritische noot te maken.
Te beluisteren via ikvindhierietsvan.nl

Het Uur van de Wolf: LICHT (documentaire)
Een documentaire over de operacyclus van componist Karlheinz Stockhausen. Hij werkte er 26 jaar aan, de uitvoering zou dagen duren. De opera werd echter nooit volledig uitgevoerd tijdens zijn leven. Enkele jaren geleden besloten De Nationale Opera, het Holland Festival, het Koninklijk Conservatorium en de Stockhausen Foundation for Music om de uitdaging alsnog aan te gaan. Aan de hand van de totstandkoming van deze larger-than-life opera reconstrueert regisseur Oeke Hoogendijk in deze documentaire het muzikale universum en het dramatische levensverhaal van de controversiële componist.
23 februari om 23.15 uur, NTR op NPO2

PARRA JR. (theaterfilm)
Ieder jaar laten makers en jongeren zich inspireren door een ITA-ensemblevoorstelling voor hun ITA-juniorproductie. Dit jaar halen zij inspiratie uit Ivo van Hoves Age of RageParra jr. is een voorstelling voor én door jongeren (15-20 jaar) met dans en spoken word, in regie van Anouar Ennali en choreografie van Aristos Iatrou. Het is een laboratorium voor onderzoek naar woede, macht, rechtvaardigheid en empathie. En hoe menselijke waarneming in relatie staat tot de realiteit. Want wat wij horen en zien wordt bepaald door wie we zelf zijn.
Tot en met 28 februari te bekijken (€ 5,oo) via de website van Internationaal Theater Amsterdam

ITALive: Im Herzen der Gewalt (livestream)
De Duitse regisseur Thomas Ostermeier maakte samen met schrijver Édouard Louis een theatrale bewerking van zijn roman Geschiedenis van Geweld voor de acteurs van de Schaubühne am Lehniner Platz in Berlijn. Snel na elkaar gemonteerde scènes – niet in chronologische volgorde – zorgen in de voorstelling voor steeds andere invalshoeken op een gewelddadige ervaring. Tussen de scènes door last Ostermeier choreografische momenten in, waarbij de acteurs samen onverwacht en ongerijmd een danstrio of kwartet vormen.
25 februari om 20.00 uur, tickets (€ 12,50) via de website van Internationaal Theater Amsterdam 

Introdans 50 jaar (livestream)
Het Arnhemse Introdans bestaat dit jaar vijftig jaar. Om dit te vieren heeft het gezelschap een extra jubileumproductie samengesteld die via een livestream tijdens het achttiende Holland Dance Festival te zien zal zijn. Op donderdag 10 februari wordt de voorstelling die op dat moment gedanst wordt in Amare in Den Haag, gefilmd door meerdere camera’s en live uitgezonden via de livestream van het Holland Dance Festival.
10 februari om 19.30 uur, tickets (vanaf € 2,50) via de website van het Holland Dance Festival

DanceAble (symposium)
Deze editie van het tweejaarlijkse DanceAble Symposium buigt zich over vragen als  ‘Waar is de ruimte voor de professionele danskunstenaar met een beperking?’, ‘Wat is inclusieve choreografische praktijk?’ en ‘Wat zijn de esthetieken van toegang?’ Deelnemers worden uitgenodigd om een gesprek aan te gaan met experts uit heel Europa en uitgedaagd om na te denken over hoe de sector praktisch en proactief kan blijven evolueren.
11 februari om 10.00 uur, tickets (gratis) via de website van het Holland Dance Festival

Foto: PARRA JR., Mariet Dingemans