Alle reacties

 • Avatar

  Van Johan de Schepper Op Taskforce: Maak toegangstesten gratis en tijdelijk

  De z.g.n. taskforce heeft zich lang geleden al laten overtuigen door commerciele testbeunen dat toegangstesten de ‘enige manier is dat Nederland weer open kan’.

  Deze onnadenkendheid – in de paniek van het moment – is nog te vergeven.

  Maar nu, weer 6 maanden later, zouden er toch inzichten moeten komen dat:
  – toegangstesten niet inclusief en divers is, want zelfs gratis wordt de drempel verhoogd en mensen worden van deelname uitgesloten (momenteel weigeringsgrond voor alle subsidies)
  – toegangstesten allerminst ‘fair practice’ is; testjes-melkers verdienen gratis geld aan de inspanningen van kunstenaars. (momenteel weigeringsgrond voor alle subsidies)
  – toegangstesten helemaal niks helpt: de tests zorgen voor extra reisbewegingen en samenscholingen van mensen (wachtrij teststraat, wachtrij toegangscontrole) zijn nauwelijks betrouwbaar (>60%) en na de negatieve test gaan mensen gewoon op het terras schaaltjes met nootjes delen.
  – er inderdaad al meer dan voldoende veiligheidsprotocollen zijn ontwikkeld door de branche.
  – toegangs-testen helemaal niet de ‘enige manier dat nederland weer open kan’ is: de enige manier is namelijk een beslissing van de minister (althans op dit moment gedurende de looptijd van de covid-noodwet).

  Kortom: een mitrailleursalvo in eigen voet, want over 4 jaar gaat mijnheer Rutte en kompanen vrolijk verkondigen dat kunst en cultuur nu écht volkomen irrelevant is geworden, want niemand wil zich ervoor laten testen en het is ook al niet inclusief, divers of fair.

  Maar eigenlijk doet dit er allemaal helemaal niet toe, want toegangs-testen is domweg een mensonterende daad die leidt tot ‘apartheid’ en segregatie van een samenleving. Dit is – wat mij betreft – met geen enkel argument te verdedigen.

  De geschiedenis leert dat (zelfs) het democratische argument hierin (altijd) hopeloos tekort schiet.

  Maar de democratische beslissing is al gevallen, dus laten we deze stelling maar eens opnieuw pilot-testen de komende tijd. De geschiedenis zal leren of dit risico het waard was.

  Want, zoals onze minister president immers verzuchtte: ‘zonder risico’s gaat het niet’

 • Avatar

  Van Jordaan Op Actrice Georgette Reyevski (104) overleden

  ‘Het hapt zo heerlijk weg’ is een slagzin die nog wel bekend is, door Georgette Reyevski in de jaren 70 uitgebeeld als deftig type in tv-reclame voor Caddy. Deze reep had het formaat van een Mars en de merknaam Caddy zal nog maar door weinigen worden herinnerd, maar die slagzin wel.

 • Avatar

  Van Gerrit S. Op Documentaire over Ivo van Hove en Jan Versweyveld in de maak

  Ik ben benieuwd of Suzanne Raes in haar documentaire ook de overvleugelende rol van Ivo van Hove en Jan Versweyveld bij de fusie van Stadsschouwburg Amsterdam naar ITA belicht.

 • Avatar

  Van Johan de Schepper Op Culturele instellingen: testwet moet van tafel

  Gelukkig. Eindelijk. Dank directeuren. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

  Nu maar hopen dat er niet te veel beloofd en onomkeerbaar bekokstoofd is in die 2e kamer met controlerende functie elders.

 • Avatar

  Van Boes Willemse Op Culturele instellingen: testwet moet van tafel

  Vraag ook bezoekers van cultuur aan te sluiten bij tegenstanders testwet.

 • Avatar

  Van Ben Op Alles in mij

  Het kwartje is dan eindelijk gevallen bij Theater Na de Dam.

 • Avatar

  Van Justin van der Veen Op Een jaar tussentijd

  Ik ben helemaal voor meer gezamelijkheid, meer solidariteit en meer gesprek, maar wat is dit een raar artikel. Bij elke herlezing struikel ik weer over een andere uitspraak. Fijn om te weten dat ‘we’ deze tijd niet gebruiken voor nieuwsgierigheid en verdieping, dat kunstenaars inventiever worden als ze geen geld krijgen en dat het dom is om aanvragen te schrijven aan hand van door fondsen opgestelde regels…

 • Avatar

  Van Paul Op Taskforce: Maak toegangstesten gratis en tijdelijk

  Ik sta toch telkens versteld van de bereidheid om tot dit soort wanstaltige regels over te gaan. Toegang in ruil voor een test/vaccinatie bewijs. Privacy rechten vergeten we gewoon even want we willen kosten wat kost de zalen vol. Ik snap de wanhoop hoor maar die mag toch nooit het moreel compas overrulen. De veiligheid van het testen-voor-toegang-regime staat daarbij ter discussie, men spreekt steeds van een gevaarlijke schijnveiligheid die deze maatregel met zich meebrengt. En ‘tijdelijk’ ja.., maar voor hoe lang, waar is dan dat eind, want en komen nog golven en mutaties van het virus als je de experts mag geloven. Bestaat dan tijdelijk wel of wordt het zo ineens de nieuwe norm. En wat vinden de theaters en gezelschappen hier dan van? Waar is die kritische blik op deze maatschappelijke ontwikkeling, waar is het tegengeluid, waar zijn de alernatieven? Dat mis ik echt. Theaters hebben hebben in dit verhaal een grote verantwoordelijkheid die veel verder gaat dan zo veel mogelijk kaartjes verkopen.

 • Avatar

  Van Peter Op Taskforce: Maak toegangstesten gratis en tijdelijk

  Waarom gaat er zo een groot deel toch overstag? Er is toch al lang een tot in de puntjes uitgewerkt plan om alles veilig te openen? Natuurlijk snap ik dat het een ingewikkelde tijd is, maar juist nu zou een vastberaden statement (zoals die van musea, horeca, bioscopen en hoger onderwijs) resultaten kunnen genereren.

 • Avatar

  Van thibaud delpeut Op Nieuw ontwikkelplatform voor immersief theater

  Ik ben het met Danny eens. Al een tijd eigenlijk. We hebben daarom ons Innovation:Lab opgericht waar nu zeven enorm uiteenlopende makers/collectieven trajecten starten van ongeveer 5 maanden.

 • Avatar

  Van Nabie Op Theatermaker Anil Jagdewsing overleden

  Veel te jong heengegaan. Ik wens de familie en nabestaanden heel veel sterkte en kracht om dit ondraaglijk verlies te verwerken.

 • Avatar

  Van Toetsie Op Muzikant en theatermaker Felix Strategier overleden

  Oh jee. Mijn eerste theatervoorstelling zien als zeventienjarige was daar in de Roode Bioscoop die voorstelling “Les Enfants Terribles”.. hooked. Meteen. En mn favo Amsterdamse plekje dus dat daar. Wow.. Dank je meneer Strategier. Je was er nog bij bij mijn laatste bezoekje, jaar of 3 gelee? Met Joost Prinsen, poezie, gesprek.. ik weet t niet, ik was alleen maar blij en verrukt. Jeezus. oh ja, let it goo.. pff..

 • Avatar

  Van Florian Hellwig Op Wat doen de aankomende theaterfestivals?

  Beste redactie, In deze rij ontbreekt het Boslab Theaterfestival (27 juli t/m 7 augustus 2021) rondom het Amsterdamse Bostheater.
  Vorig jaar was dit festival een van de weinige festivals die door konden gaan en was elke avond uitverkocht.

 • Avatar

  Van Tina Alvenaar Op Theatermaker Anil Jagdewsing overleden

  Wat een enorme schok! Ik wens zijn familie en vrienden enorm veel sterkte en medeleven,

 • Avatar

  Van Pauline Kalker Op Theatermaker Anil Jagdewsing overleden

  Niet te bevatten dit, zo intens verdrietig. Anil was één van de meest ontroerende spelers die ik ken… zo mooi en intens kon hij spelen, ik was ( en ben ) groot fan van hem, wat erg dat we hem moeten missen.
  Veel sterkte voor zijn naasten.

 • Avatar

  Van Sadettin Kırmızıyüz Op Theatermaker Anil Jagdewsing overleden

  Een hele lieve, goede, toffe en vriendelijke man is van ons heengegaan, een verlies voor iedereen die hem kende en die hem liefhad. Ik wens zijn naasten heel veel sterkte.
  Rust zacht lieve Anil.

 • Avatar

  Van Jacqueline Vork Op Theatermaker Anil Jagdewsing overleden

  Wat een schok…graag willen wij onze laatste eer aan Anil bewijzen en afscheid van hem nemen,en onze medeleven tonen aan Grace en de familie

 • Avatar

  Van conny vaal Op Theatermaker Anil Jagdewsing overleden

  Gecondoleerd voor naasten en vrienden. Heel veel steun liefde en kracht voor deze zeer droevige periode🙏

 • Avatar

  Van yildiz Op Daria Bukvić artistiek directeur Toneelgroep Oostpool

  Gun het haar van harte. Wel jammer dat het bestuur gewoon blijft zitten.

 • Avatar

  Van Annabel Hikkens Op Pierre Audi ‘creatief partner’ Concertgebouworkest

  Wat een leuke functie die ook door een fris persoon had kunnen worden ingevuld.