Recensie

Stuyvesant Zero
Opera Spanga
★★★☆☆ Opera
22 augustus 2012 - Wolvega - Speellijst
Van Pieter Stuyvesant naar Ground Zero
Door gepubliceerd 23 augustus 2012

Een slootje op het Friese platteland als de rivier De Hudson en het keurig aangeharkte plein voor het gemeentehuis van Wolvega als Ground Zero: voor operamaker Corina van Eijk, die ondanks het wegvallen van subsidie strijdbaar doorgaat, is niets te dol. Op die twee locaties speelt de nieuwste productie van Opera Spanga Stuyvesant Zero zich af.

Al twintig jaar maakt Van Eijk bijzondere operavoorstellingen op het platteland van Weststellingwerf en aangezien dat ook de geboorteplaats is van de roemruchte gouverneur van New Amsterdam, Pieter Stuyvesant (1612-1672), lag het thema voor de hand. Van Eijk, altijd goed voor een flink portie onorthodox muziektheater, gaf er een heel eigen draai aan. In de eerste akte, die zich afspeelt rond een paar wigwams in het veld, staat het leven van Stuyvesant centraal en met name zijn intolerantie jegens Joden. In de tweede akte, die plaats heeft op het plein voor het gemeentehuis, is het publiek getuige van de opening van het Stuyvesant Islamitisch Centrum op Ground Zero. Een opening die luidruchtig wordt verstoord door een nazaat van Pieter Stuyvesant die al even intolerant is als zijn roemruchte voorvader.

Het publiek, dat zich op de fiets van locatie naar locatie begaf, kreeg bovendien de gelegenheid te debatteren over persoonlijke ervaringen met intolerantie en discriminatie: een typische Opera Spanga-aanpak waarbij de grenzen van het medium opera flink worden opgerekt.

Het is een aardige voorstelling geworden die door de gekozen formule een fragmentarische indruk achterlaat. Om van een duidelijke spanningsboog maar niet te spreken. Maar er wordt uitstekend gezongen en geacteerd door Marcel van Dieren, Klara Uleman, Sinan Vural en Pearlmira Vincent.

Componiste Caroline Ansink voorzag het geheel van een grillige, dynamische partituur die zeker in de tweede akte de luisteraar herhaaldelijk bij de lurven grijpt. Ansink tapt uit vele verschillende stilistische vaatjes, maar haar stijl verzandt niet in gemakzuchtig knip- en plakwerk. Voor de ongetrainde oren van de toeschouwers op de balkons van de aanpalende flats klonk het vermoedelijk allemaal een fractie te modern, maar het publiek klapte er na afloop niet minder om en begaf zich daarna op weg naar Spanga waar Corina van Eijk bij het vallen van de avond de operafilm Donna Giovanna als drive-in-voorstelling vertoonde.

(foto: Maarten van de Velde)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

LET OP: op deze recensie rust auteursrecht. Voor geheel of gedeeltelijke overname, in welke vorm dan ook, is vooraf toestemming nodig van de uitgever.

Elders

Volkskrant
★★★☆☆
'Dit [tweede] bedrijf is bondiger en muzikaal veel levendiger en sterker, met slangachtige melodische tegenstemmetjes in de begeleiding en zowel aan het begin als het slot indrukwekkende elegische ensembles.' Frits van der Waa

Speellijst

De eerstvolgende drie speelbeurten van deze voorstelling:

Verwante artikelen

Tags

, ,

  • Elders

    Volkskrant
    ★★★☆☆
    'Dit [tweede] bedrijf is bondiger en muzikaal veel levendiger en sterker, met slangachtige melodische tegenstemmetjes in de begeleiding en zowel aan het begin als het slot indrukwekkende elegische ensembles.' Frits van der Waa