Onder elke stoel ligt een plankje met papier en potlood. Het meisje van een jaar of zes naast me tekent een vlinder. Ze is niet de enige blijkt even later als Ragazze Airlines het publiek heeft uitgenodigd om de tekening als vliegtuig naar het podium te laten reizen. Het is een even simpel als geniaal idee om een uurtje muziek voor strijkkwartet voor kinderen aantrekkelijk te maken.

Hoewel het programma Strijkplankenkwartet is gedoopt, bedachten de makers later een ander concept, maar er wordt natuurlijk nog wel flink gestreken in deze voorstelling. Het Ragazze Kwartet bestaat uit vier jonge vrouwen die wel vaker een theateruitstapje maken. Zo waren ze een jaar geleden nog te zien bij Fantasten in Dodelijk verlangen en maken ze deel uit van het muziektheatergezelschap Via Berlin. Samen met regisseur Gienke Deuten en beeldend kunstenaar Arjen de Leeuw zijn ze nu neergestreken bij Oorkaan Producties dat zich toelegt op muziekvoorstellingen voor kinderen tot twaalf jaar.

Als de celliste het gordijn opentrekt,  zien we in een achtergevel van een doorzonwoning de vier leden van het kwartet als kamerplant, compleet met wortels in forse bloempotten. Vooral de sansevieria en de lepelplant zijn prachtige creaties. Er wordt fraai gemusiceerd en er is alle ruimte voor alleraardigste grappen en grollen. Een gedeelte uit een compositie van Grieg doet een van de spelers denken aan Justin Bieber en ontaardt uiteindelijk in een vrolijke kakafonie waarin de strijksters verspreid door de zaal Bach, Mozart en Tchaikovsky door elkaar heen spelen. Maar ook Luciano Berio, Béla Bartók en Terry Riley zijn te horen.

De voorstelling is prachtig verzorgd met leuke details zoals de knipperlichten op de strijkstokken wanneer het kwartet is getransformeerd tot Ragazze Airlines. Net als in een demonstratie van de veiligheidsvoorschriften, geeft een stewardess papiervouwinstructies aan het jonge publiek wat resulteert in een chaotische vliegtuigjesregen op het podium, de apotheose in dit aanstekelijke en fijnzinnige theatrale muziekfeestje.

(foto: Ronald Knapp)