Recensie

Midden in de winternacht
Richard Groenendijk
★★★★★ Kleinkunst
1 december 2016 - Theater de Vest, Alkmaar - Speellijst
Ultieme feelgoodvoorstelling voor de feestdagen
Door gepubliceerd 2 december 2016

Laat één ding heel duidelijk zijn: Midden in de winternacht is een liedjesprogramma. ‘Het staat gewoon op de flyer hoor’, zegt Groenendijk tegen het publiek, ‘maar niemand schijnt het te weten’. In Purmerend had het publiek zich daar aardig op verkeken. Daar verwachtte men typetjes en conferences en na de pauze was volgens Groenendijk de halve zaal leeg.

In Alkmaar bleef iedereen gelukkig zitten. En terecht, want Midden in de winternacht is de ultieme feelgoodvoorstelling voor rond de feestdagen. Een uitbundige muzikale voorstelling, met zevenkoppige band, glitterjasjes en een showtrap. Geen kerstvoorstelling trouwens, laat ook dat meteen duidelijk zijn, eerder een vrolijke, warme wintervoorstelling, waarin Groenendijk kleinkunstliedjes zingt die hem in de loop van zijn leven geïnspireerd hebben.

Groenendijk heeft altijd een liefde gehad voor het Nederlandse lied. In zijn solovoorstellingen zingt hij er altijd een paar. Toen Groenendijk een paar jaar geleden doorbrak bij het grote publiek met zijn veelgeprezen, prijswinnende voorstelling Alle dagen (2011) en bovendien veel succes kreeg op televisie, had hij eindelijk het budget om een cd op te nemen met liedjes van zijn muzikale helden. En nu dus om met een grote band op pad te gaan. In de voorstelling zingt Groenendijk liedjes van Toon Hermans, Robert Long en vele anderen.

De meeste van die liedjes staan ook op Groenendijks cd, maar live klinken ze minstens zo goed. Groenendijk beheerst het hele palet: of het nu grappige of serieuze liedjes zijn, uitbundige of juist kleine, verstilde liedjes, hij voert ze prachtig uit. Vooral de liedjes waarin hij lekker voluit kan gaan, zoals Lef van Karin Bloemen en Moe van Toon Hermans, zijn heerlijk om naar te kijken en te luisteren. Maar ook zijn intieme uitvoering van Vader op een fiets van Robert Long is erg mooi.

Hoewel de liedjes de hoofdmoot vormen van Midden in de winternacht, komen de liefhebbers van Groenendijks vileine humor toch ook ruimschoots aan hun trekken. In een strakke regie van Wimie Wilhelm wisselt Groenendijk zijn liedjes af met smakelijke anekdotes en een paar gastoptredens van vriendin en collega Mylène d’Anjou. En natuurlijk speelt Groenendijk na de pauze nog even zijn bekende televisietypetje Jopie Parlevliet, de iets te dikke Rotterdamse vrouw die, volgens bekend Snip & Snap-procédé, verschillende moppen aaneenrijgt. Hiermee is Midden in de winternacht een afwisselende voorstelling geworden, die van begin tot eind blijft boeien.

Dat komt ook door het showkarakter van de voorstelling. Groenendijk haalt alles uit de kast om er een uitbundige, feestelijke avond van te maken. Hij draagt een glitterjasje, haalt grapjes uit met zijn muzikanten en maakt veel en goed gebruik van zijn showtrap. Ook flirt hij voortdurend met de schlager en de smartlap, bijvoorbeeld wanneer hij met Mylène d’Anjou een grappig-pijnlijk liedje van de Zangeres zonder Naam ten gehore brengt. Ook fantastisch is zijn heerlijk onzinnige bewerking van Blame it on the Boogie van The Jacksons, swingend uitgevoerd door Jopie Parlevliet en alle muzikanten, die in een rijtje naast Groenendijk op het toneel staan en vrolijk meedansen. En zo kent de voorstelling nog wel meer hoogtepunten, eigenlijk te veel om op te noemen.

Foto: Dik Nicolai

16 Reacties

 1. Dorine Zwang
  Geplaatst op 2 december 2016 om 21:25 | Permalink

  Wij hebben de voorstelling in Purmerend gezien. Hij was geweldig. De mensen die weggingen weten niet wat ze hebben gemist. Richard hebben we na de voorstelling nog gesproken en hem gecomplimenteerd met dexe fantastische voorstelling.

 2. Agatha hooijschuur
  Geplaatst op 2 december 2016 om 22:48 | Permalink

  In zaandam Heb ik de voorstelling gezien en geweldig genoten .ik wil Richard dan geweldig bedanken voor de heerlijke avond en ga vooral zo door.
  Hartelijke groet agatha

 3. Anita
  Geplaatst op 3 december 2016 om 07:21 | Permalink

  Wij hadden net als vele anderen “blind” geboekt op de naam Richard Groenendijk….. Dus werden wij ook verrast. Zoveel liedjes is niet mijn eerste keus maar hij kan prachtig zingen dus zeker de moeite waard. Al vind ik persoonlijk Richard het aller beste als cabaretier. Eerder weglopen uit een voorstelling vind ik not done en onbeschoft, want de kwaliteit die Richard leverde is hoog. Kortom gewoon genoten, op een andere manier van Richard!

 4. jelle
  Geplaatst op 3 december 2016 om 12:06 | Permalink

  Geldklopperij!

 5. Ron Notenboom
  Geplaatst op 10 december 2016 om 22:17 | Permalink

  Bij de voorstelling in de Rijswijkse Schouwburg met volle teugen genoten van uitstekende show.

 6. eva en fleur
  Geplaatst op 11 december 2016 om 01:32 | Permalink

  top avond gehad in de Meervaart.

 7. Carolien
  Geplaatst op 14 december 2016 om 14:26 | Permalink

  Gisteren in het oude Luxor de show gezien. Genoten van begin tot eind! Verbaasd dat er inderdaad mensen weggingen in de pauze, best wat lege stoelen na de pauze. Nog verbaasder dat mensen na zgn laatste liedje van Toon Hermans de zaal verlieten, terwijl er nog een toegift kwam in de vorm van het “Kerstpakket”. Zonde want die afsluiting was erg leuk! Veel voor ons onbekende liedjes gehoord, maar met een enorm mooie boodschap/teksten. Aanrader dus!

 8. Jacobs.j
  Geplaatst op 15 december 2016 om 23:25 | Permalink

  Was verrast door de vele liedjes. Beetje jammer.
  En wat zit je waardeloos op die stoeltjes.
  Ik niet alleen maar vele met mij.
  Totaal geen been ruimte , en erg warm .
  Het beste vond ik nog het verrassing diner vooraf.

 9. Marianne van Eelen
  Geplaatst op 18 december 2016 om 10:53 | Permalink

  Gisteravond genoten van een heerlijke, geweldige, afwisselende voorstelling in Luxor! Wat een vaart zat er in! Mooie samenwerking ook met de band, met Mylène en niet te vergeten…de accordeonzusjes.
  Heerlijke blije avond dus *.*

 10. Piet en Nicolien
  Geplaatst op 20 december 2016 om 08:02 | Permalink

  Weer genoten van Richard. Wat een talent! Je kunt aan hem zien dat hij er ook zelf ontzettend veel plezier in heeft! Kijken al weer uit naar de volgende show! Bedankt voor de gezellige middag Richard!x

 11. S
  Geplaatst op 20 december 2016 om 23:16 | Permalink

  Wat een slechte show. Wilde weg maar deed het niet uit beleefdheid.

 12. Ria
  Geplaatst op 24 december 2016 om 13:49 | Permalink

  Wij hebben de voorstelling in Purmerend gezien en vonden het geweldig hadden ook meer cabaret verwacht maar eerlijk gezegd pas smiddags gekeken of er nog kaartjes waren omdat we langs het theater liepen en niet gekeken wat voor voorstelling het zou zijn. Jammer voor de mensen die afgezegd hadden wij hebben op hun plekje een hele leuke avond gehad x

 13. Frans
  Geplaatst op 26 december 2016 om 01:23 | Permalink

  Inderdaad een liedjesshow. In de intro van Birgitte Kaandorp zegt zij schertsend over Groenendijk dat hij een B artiest is. Ergens in het begin van de show is een conference over die Rotterdamse die niet van een “liedjesshow” wil weten. Waarmee Groenendijk zichzelf al in de maling neemt. Zou je in eerste instantie denken Groenendijk een B artiest ? Inmiddels toch niet meer ? Nou helaas wel .. althans in deze show. Een cabaretier die succes kent en zichzelf overschat en de chansonnier speelt. En dat maakt het tenenkrommend. Want om nou een hele avond liedjes te gaan zingen … dan is Groenendijk helaas een B artiest en neemt hij zijn publiek in de maling. Zijn stem is volstrekt onvoldoende om zelfs met pretenties Robert Long of Toon Hermans denken te kunnen zingen. Het lijkt er niet op en hij heeft er de stem niet voor. Als je dan ook nog jezelf belachelijk maakt om je collega aan te kondigen als de beste zangeres van Nederland. Who the fuck is she ? Daar is niveau B artiest nog bijna een mooie kwalificatie bij.

  Let op, ik ben best een fan van Richard. Maar heb hier zoiets bij van “schoenmaker blijf bij je leest”. We hebben even niks te doen, ik wil graag liedjes zingen, omdat ik denk dat ik het kan. We pleuren een band op het toneel, zoeken wat liedjes er bij. Nemen nog iets van Jopie erbij, meer als een jurk en een pruik kost het niet … en we hebben een show.

  De zalen zullen best gevuld zijn. En ja … wij zijn tot het einde gebleven. Zoals velen, maar denk niet dat ze echt blij naar huis zijn gegaan. Ook ik zal beter opletten een volgende keer. Als het de echte Richard is, zal ik er zeker zijn … maar de liedjeszanger Groenendijk zal ik aan mij voorbij laten gaan.

 14. Hans van Oosterhoud
  Geplaatst op 26 december 2016 om 12:01 | Permalink

  Gisteren 25 december….bij Richard kerst gevierd in het Luxor.
  Wat een geweldige show heeft hij neergezet…..en wat een stem.
  Oh. wat jammer dat hij niet meer te bewonderen is in de
  Jopie Parlevliet Show…echt Hilarisch.
  Hier houden mensen van…..heerlijke ongedwongen sfeer, en eerlijk zoals het is.
  Richard we houden van je.

  Hij is een aanwinst voor het Theater en misschien keert hij terug op de buis.

 15. EJH
  Geplaatst op 27 december 2016 om 10:29 | Permalink

  Jammer. Dit was niet de Richard waarvoor wij kwamen gisteren in Rotterdam. Hij heeft en prachtige stem maar wij kwamen niet om naar Toon Hermans en anderen te luisteren.
  Als dit de weg is die hij gaat volgen zijn wij helaas geen fan meer. Hij was zo verdomd tifus goed.

 16. Geplaatst op 28 december 2016 om 01:27 | Permalink

  Sorry voor die paar zure reacties hierboven Richard! Wij waren 2e kerstdag in het Oude Luxor en hebben enorm genoten!! Wat een gevarieerde show, met alles er in wat een echte entertaining show moet hebben. Prachtig de liedjes van Robert Long, waar ik altijd dol op ben geweest. Vooral, wat Mylene zong: Vijftien Jaar. Ontroerend! Net als het lied van Brigitte Kaandorp, over de stervende jongen. Prachtig. Ik vind dat Richard een mooie stem heeft en zich ook echt inleeft! De grappen, prima, soms flauw natuurlijk, hoort erbij, maar door de komiek Richard verteld heerlijk, om te gillen. Mijn man heb ik eigenlijk nog nooit zo veel bij een voorstelling zien lachen als gisteravond, en dat wil best wat zeggen! Deze mix is gewoon geweldig. Een klein min puntje: ik vond soms de band iets te aanwezig (te hard) bij de gevoelige liedjes, maar natuurlijk altijd beter dan een bandje!!! We komen weer terug!! We gunnen jou dit succes zo Richard! Hard voor gewerkt! Het plezier straalt van je af! Zo……dit zijn wel weer genoeg veren in je ….je weet wel….XX

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

LET OP: op deze recensie rust auteursrecht. Voor geheel of gedeeltelijke overname, in welke vorm dan ook, is vooraf toestemming nodig van de uitgever.

Elders

Nog geen andere recensies

Speellijst

De eerstvolgende drie speelbeurten van deze voorstelling:

Verwante artikelen

Tags

, , , , , , ,

 • Elders

  Nog geen andere recensies