Ook Dolf Jansen werd tijdens zijn try-outserie voor zijn oudejaarsconference overvallen door de coronamaatregelen, maar hij had al een opname laten maken van een optreden in Naaldwijk voor ‘de culturele elite van de regio Monster’. De publieke omroep en commerciële zenders slaan hem even over, maar Jansen is wel gewoon te zien op zijn eigen YouTube-kanaal. Het is zijn tweeëndertigste oudejaarsconference, en hij is nog steeds fris en alert.

Dolf Jansen is allergisch voor wachten, dus zijn kinderen zijn nog nooit in een pretpark geweest, want daar staat doorgaans voor elke attractie een lange rij. Dat geldt ook voor de vaccinatielocaties. Maar nood breekt wet, dus daar nam Jansen de lange rij twee maal voor lief en dat levert een geweldig opgebouwd verhaal op.

In tegenstelling tot een aantal collega’s had Jansen geen onoverkomelijk bezwaar tegen de QR-code om de theaters te bezoeken. Het kwam Hans Teeuwen volgens Jansen wel mooi uit om principieel tegen te zijn, want hij had zijn programma nog niet af. Jansen snapt trouwens niet dat Nederland aanvankelijk zo traag was met het vaccineren. We leven tenslotte in het land van Herman Brood en drie professionele wielerploegen, dus het toedienen van een injectie zou hier toch geen probleem hoeven te zijn.

Zoals Jansen al meerdere jaren doet, gaat hij ook dit keer in gesprek met het publiek. Het zijn bij hem geen gratuite vragen aan de toeschouwers op de eerste rij hoe ze heten en wat voor werk ze doen. Jansen, nog steeds een absolute meester in het improviseren en ad rem reageren, gaat echt in op antwoorden uit de zaal onder meer op de vraag hoe men de extra tijd heeft besteed door de lockdown. Zo bouwt Jansen een band op met het publiek, dat hem daardoor mindere stukken, en die zitten er zeker bij, makkelijk vergeeft. Daarbij zijn die zwakke momenten snel voorbij, want Jansen raast nog steeds door alsof de duivel hem op de hielen zit en hij heeft een stevige voorraad grappen in de aanbieding die wél goed gelukt zijn.

Naast premier Rutte (‘Stel je er maar op in dat hij nooit meer weg gaat, als een vlekje op je favoriete trui.’) krijgt vooral Ankie Broekers-Knol het krachtig voor de kiezen. Haar napapegaaien van de opmerking van de Taliban dat de Afghaanse vluchtelingen voor een braindrain zorgen, en dus maar beter in Afghanistan kunnen blijven, brengt Jansen tot een pittige typering van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid: ‘Zij is verwekt door een in vitro bevruchting, waarbij ze zijn vergeten het eitje te ontdooien.’

Gelukkig neemt Jansen de tijd als hij zaken aankaart die hem werkelijk aan het hart gaan, zoals het harteloos opjagen van de zogenaamde fraudeurs bij de kinderopvangtoeslag. Dan is de grapdichtheid vrijwel nul, maar het venijn druipt er vanaf. Daarnaast kan Jansen ook ontroerend lief zijn, zoals in zijn poëtische ode aan Sportvrouw van het Jaar Sifan Hassan (‘Sifantastisch’) en zijn overleden collega en vriend Jeroen van Merwijk. We horen Van Merwijk in zijn beklemmend mooie lied Mijn vriend de dood.

Thema van de conference is de angst van Jansen dat de democratie in gevaar is, want het is naïef om de bestorming van het Capitool in Washington als een uitzonderlijke uitwas te zien in een land hier ver vandaan. Het beschermen van de democratie is de plicht van iedereen en gaat echt verder dan een wandeling naar de stembus. Nederland is misschien niet zo’n gaaf land als Rutte beweert, maar het is zeker geen kutland, zoals beroepsklager Johan Derksen beweert. Op een matrixbord zag Jansen de coronamededeling: Klachten? Blijf thuis. Als je die oproep niet medisch maar maatschappelijk leest dan zou het hier een stuk aangenamer worden.

En wie wil weten waar het (Dolf) Jansen Vaccin tegen beschermt en wat de extra positieve bijwerkingen zijn, moet naar het YouTube-kanaal van de cabaretier. Het is de moeite waard om de mouw voor op te stropen.

Het Jansen Vaccin is vanaf 30 december 20.00 uur gratis te zien op het eigen YouTube-kanaal van Dolf Jansen, ‘dolfjansenzelf’.

Foto: Tom Cornelissen