Anneke Jansen stopt na tien jaar met haar functie als artistiek directeur van het Amsterdam Fringe Festival. De aankomende editie van het festival (3-13 september) wordt daarmee haar laatste. 

Jansen (1976) startte samen met Jeffrey Meulman en Ilse Janssen in 2006 het Amsterdam Fringe Festival, dat de eerste drie jaar nog TF-2 heette. Onder leiding van Jansen als artistiek directeur en Meulman als algemeen directeur maakte het festival een flinke groei, van veertig naar tachtig voorstelling per festivaleditie.

Jansen studeerde Moderne Nederlandse Letteren en Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Tien jaar geleden vroeg Meulman, toen net aangetreden als directeur van het Nederlands Theater Festival, Jansen om een Amsterdamse versie van het Fringe Festival op te zetten. Naar eigen zeggen reageerde ze meteen enthousiast, om vervolgens thuis op te zoeken wat een Fringe Festival eigenlijk is.

‘Het Fringe is continu aan het vernieuwen. Ik vind het gezond dat iemand anders de Fringe induikt en er weer een andere slinger aan geeft’, zegt Jansen. ‘En aangezien ik zelf ook geen grote fan ben van mensen die te lang op een stoel blijven kleven, wil ik dat zelf ook niet doen.’ Ze blijft tot het einde van dit kalenderjaar bij het Fringe betrokken. Per 1 oktober zoekt het festival een nieuwe algemeen- en artistiek coördinator.

Het Amsterdam Fringe Festival vindt tegelijkertijd plaats met het Nederlands Theater Festival en toont verspreid door de hele stad op veertig locaties performance, (muziek)theater en dans. Het is naar eigen zeggen ‘een ongeselecteerd, ongetemd en ongejureerd festival: een ode aan de theatrale gekte, de onafhankelijke geest en een pleidooi voor artistieke vrijheid.’