Het zal wel toeval zijn, maar als je wilt kun je een rode draad zien lopen door de Parade 2018: een verfrissend relativerende en politiek-incorrecte kijk op de verhouding tussen mens en Moeder Aarde. Wrijven De Worsten van Babel ons onder de neus dat mens en dier allebei doden, het kwartet Borstlap Bel Bergman & De Kok toont ons in De Container Club, eveneens op de Parade, de derde moordenaar in de natuur: de plant.

Maarten Bel speelt hem vanuit zo’n zwarte kuip waarin aannemers cement maken. Met de simpelste middelen: in iedere hand houdt hij een tak vast met een paar blaadjes eraan, en zijn prettig incorrect-spekkige lichaam is slordig matgroen geverfd. De begeleiding komt van niemand minder dan David Attenborough. We horen de mierzoete muziek en de geruststellende avunculaire stem die de handelsmerken vormen van de honderden natuurfilms van de stokoude BBC-coryfee.

Onnodig te zeggen dat Bel flink afbreuk doet aan Attenboroughs braafheid. Het zou flauw zijn te onthullen hoe. Ga zelf maar kijken. Plant is wel erg simpel, maar geestig genoeg. Het minivoorstellinkje, dat een kwartier duurt, smaakt krachtig naar de andere drie acts in De Container Club.

Foto: Ko de Kok