The Black Piece van Ann Van den Broek en WArd/waRD is de grote winnaar van de Nederlandse Dansdagen Maastricht: behalve de Zwaan voor beste dansproductie won de voorstelling op de laatste dag van het festival tevens de Dioraphte Dansprijs 2015.

De Dioraphte Dansprijs is bestemd voor een dansvoorstelling met internationale potentie. Alle voorstellingen die tijdens de Nederlandse Dansdagen te zien waren maakten kans om te winnen. Het geldbedrag van vijfduizend euro, dat beschikbaar is gesteld door Stichting Dioraphte, is bestemd voor de promotie van het geselecteerde werk in het buitenland.

Volgens de internationale jury spreekt The Black Piece een breed publiek aan. Zij prijst de ingenieuze manier waarop soundscape, dans en visuele kunst wordt samengebracht. ‘De hallucinerende en rouwe soundscape, de kracht van de danser, decor- en lichtontwerp komen samen in een overweldigende ervaring.’

Tijdens de Nederlandse Dansdagen werd ook de Zwaan voor beste dansprestatie uitgereikt aan Jorge Nozal voor zijn rol in Thin Skin van Nederlands Dans Theater (Marco Goecke), de Gouden Zwaan aan Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans, en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht aan Loïc Perela.

Foto The Black Piece: Maarten Vanden Abeele