De VSCD-jury heeft gisteren de eerste winnaars van de Zilveren Krekels bekend gemaakt. De onderscheiding gaat naar Urban Myth, 155, Theater Artemis, Jibbe Willems, Marlyn Coetsier en Marlies Schot. Alle laureaten maken kans op de Gouden Krekel voor meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie of -podiumpresentatie, die op 15 september wordt uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater. 

In de categorie meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie zijn er Zilveren Krekels voor de voorstellingen Martin Luther King (8+) van Urban Myth, Theater de Krakeling en Stip Theaterproducties, Motors (14+) van 155 en Het Verhaal van het Verhaal (8+) van Theater Artemis en het Zuidelijk Toneel.

De meest indrukwekkende podiumpresentaties tot nu toe kwamen volgens de jury van schrijver Jibbe Willems voor zijn libretto voor Jabber (6+) van Theatergroep Kwatta en theatermaker Marlyn Coetsier en decorontwerper Marlies Schot voor de enscenering en het toneelbeeld van In de kelder staat een huis (2+) van Tg. Winterberg en Stip Theaterproducties.

De jury bestaat dit jaar uit juryvoorzitter Tineke Maas (directeur De Goudse Schouwburg), journalist Hans Smit, programmeur van Theater Rotterdam Katinka Enkhuizen, actrice Urmie Plein, programmeur Theater Castellum Alex Mooren, programmeur Schouwburg Het Park Hillechien Steenbergen en theatermaker Nasim Miradi.

Foto: Motors – 155 Sjoerd Derine