De VSCD-Jeugdtheaterjury heeft vanochtend de winnaars bekend gemaakt van de Zilveren Krekels, de prijzen voor de meest indrukwekkende producties en prestaties in het jeugdtheater. Uit deze selectie zullen twee Gouden Krekels gekozen worden, die op 11 september tijdens het Gala van het Nederlands Theater bekend worden gemaakt.

In de categorie ‘meest indrukwekkende productie’ zijn er zilveren krekels uitgereikt aan de voorstellingen Birds van DOX, BullyBully van MAAS theater en dans, De Baron van Münchhausen van Theater Sonnevanck & DIEHELEDING, Hold Your Horses van De Dansers en Trojan Wars van HNTjong/Het Nationale Theater. Deze laatste werd ook al geselecteerd door de Nederlandse Toneeljury als een van de 12 meest indrukwekkende theaterproducties van het moment.

De voorstelling Birds is volgens de jury ‘rauw en recht voor je raap’. De juryleden benoemen de beweging van de dansers, waarin ‘verdriet, woede en wanhoop sierlijk gespiegeld worden’. BullyBully vinden ze een ‘een hartverwarmend pleidooi voor liefde en vriendschap, geschikt voor alle leeftijden’.Over De Baron van Münchhausen zegt de jury dat het ‘aanstekelijk actueel theater’ is, ‘over de kracht van fantasie’. Hold Your Horses is volgens de jury ‘iets moois en ongrijpbaars’. Trojan Wars noemen ze een ‘grootse theaterprestatie waarin we al bingewatchend het vieze feest van een oorlog ingetrokken worden’.

De Krekels voor  ‘meest indrukwekkende prestatie’ zijn gegaan naar Jelle Hoekstra voor zijn spel in Het Mysterie van Grote Mensen van Dakzonderhuis & STIP, Marlyn Coetsier voor haar spel en decorgebruik in De Stille Kletsmajoor van TG Winterberg en Perry Gits voor zijn multidisciplinaire optreden in Perry van Tafel van Vijf.

De jury noemt Hoekstra ‘een spil is in zijn eigen universum.’ Volgens de jury ‘smeedt hij met ons een mooi theatraal bondje tegen vervelende en karikaturale volwassenheid’. Coetsier noemen ze een ‘altijd soeverein meester van de situatie’. De jury prijst haar met de ‘zorg en zorgvuldigheid waarmee ze laag op laag haar verhaal bouwt, soepel schakelend tussen personages en publiek’. Over Gits zegt de jury dat hij ‘transformeert, intrigeert en fascineert’ en dat hij ‘fantastisch is in het fluïde universum dat hij met zijn personage en entourage creeërt’.

De VSDC-jeugdtheaterjury bestaat dit jaar uit Katinka Enkhuizen (Programmeur van Theater Rotterdam), Alex Mooren (programmeur van de Goudse Schouwburg), Marjet van Os (directeur van Theater Cascade), Daan Valkhof ( jeugdtheaterprogrammeur van Het Nationale Theater), actrice Urmie Plein, journalist Hans Smit en theatermaker en docent Fiona Kelatow.

Foto: Trojan Wars van HNTJong en Het Nationale Theater, Bowie Verschuuren