Jeroen van Merwijk cancelt de tournee van zijn oudejaarsconference Zullen we dit jaar maar een keertje over doen. De liedschrijver en kleinkunstenaar is sinds februari in behandeling voor darmkanker. Gisteravond liet hij op zijn Facebook-pagina weten zich niet sterk genoeg te voelen.

Na afloop van de tournee van zijn vorige oudejaarsconference Was volgend jaar maar vast voorbij in februari maakte Jeroen van Merwijk al bekend dat er darmkanker was geconstateerd en dat hij daarvoor in behandeling was bij het Anthonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Het bleek ongeneeslijk te zijn, vertelde hij in interviews met NRC en de Volkskrant. Met de behandeling viel zo’n twintig maanden tijd te winnen, wat hem de moeite waard leek.

Van Merwijk begon in de jaren tachtig als kleinkunstenaar en oogstte direct veel lof voor zijn liedschrijfkunst. In 2006 won hij de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied ‘Dat vinden jongens leuk’. Om hem te eren liet Marcel Hartevelt daarom deze zomer een muzikaal eerbetoon horen in het programma Zomerspijkers. Ook kozen verschillende cabaretiers hun favoriete Van Merwijk-liedjes.

Zelf is Van Merwijk onverminderd productief, maakt nieuwe kunstwerken en schrijft aan een boek Kanker voor beginners. Hoewel de behandeling aanvankelijk beter leek aan te slaan dan verwacht en hij zichzelf lange tijd goed genoeg voelde om nog een voorstelling te maken, kreeg hij deze zomer een terugval.

Op Facebook licht hij zijn beslissing toe: ‘Hoewel ik wel wat aan het herstellen ben, met een streng dieet en een uiterst sobere levenswijze, heeft die terugval me een paar dingen duidelijk gemaakt. Eén van die dingen is dat ik er niet van uit kan gaan dat ik mijn theatertournee kan voltooien. Daar moet ik gewoon reëel in zijn. Ik ben op dit moment te zwak en heb te weinig energie om de lichamelijke en geestelijke vermoeienissen van een dergelijke inspanning aan te kunnen.’

Van Merwijk spreekt in zijn bericht verder de hoop uit dat hij ooit á la Herman Finkers een spectaculaire comeback kan maken.

Foto: Jaap Reedijk