Jeroen van Merwijk is bekroond met de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst. Dat liet de Edison Stichting vandaag weten via Twitter. De jury roemt de ongeneeslijk zieke cabaretier om zijn ‘uitgebreide, diverse oeuvre en altijd compromisloze visie’. 

Van Merwijk (65) maakt vanaf midden jaren tachtig cabaretprogramma’s, zowel solo als onder meer met Harrie Jekkers. Daarnaast schrijft hij veel liederen voor collega’s als Adèle Bloemendaal, Hans Dorrestijn en Karin Bloemen.

Begin dit jaar maakte Van Merwijk bekend dat hij aan een ongeneeslijke vorm van darmkanker lijdt. Hij moest de tournee van zijn voorstelling Zullen we dit jaar gewoon een keertje overdoen? schrappen. Over hoe hij omgaat met zijn ziekte, schreef hij het boek Kanker voor beginners.

Zijn twee broers brachten de prijs naar hem toe in Frankrijk, waar Van Merwijk nu verblijft. Hij liet op Twitter weten sprakeloos te zijn.

Eerdere winnaars van de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst zijn Ramses Shaffy (2006), Herman van Veen (2010), Andre van Duin (2012) en Youp van ’t Hek (2014). De categorie Kleinkunst kwam in 2014 te vervallen, maar bij hoge uitzondering heeft de Edison Stichting nu toch een vijfde Oeuvreprijs Kleinkunst uitgereikt.

In 2006 ontving Van Merwijk – voor zijn lied ‘Dat vinden jongens leuk’ – al de Annie M.G. Schmidtprijs, de prijs voor het beste lied uit een theaterprogramma.