Vanavond zijn in De Kleine Komedie de winnaars van de VSCD Cabaretprijzen 2013 bekendgemaakt. Wim Helsen won met zijn programma Spijtig, spijtig, spijtig voor de tweede keer een Poelifinario, de prijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen. Louise Korthals kreeg de Neerlands Hoop 2013, de prijs voor die veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief.

Over Spijtig, spijtig, spijtig van Wim Helsen zegt de jury: ‘Het is een mooi filosofisch betoog met krankzinnige voorbeelden en uitstapjes (…). Wim Helsen stelt ons na een aantal topprogramma’s ook in Spijtig, spijtig, spijtig niet teleur. Wim T. Schippers lijkt voor deze Vlaamse reus het woord “gekte” te hebben uitgevonden.’ Helsen won de Poelifinario in 2009 ook al met zijn programma Het uur van de prutser. In 2004 won hij de Neerlands Hoop.

De Neerlands Hoop 2013 is voor Louise Korthals. Zij stond afgelopen seizoen op het podium met de voorstelling Vlieguur. ‘Wat een energie, wat een drive, maar bovenal: wat een geboren performer. Ze gebruikt een klassiek kleinkunstformat waarin ze zich duidelijk thuis voelt. Op haar beste momenten doet ze denken aan iconen van vorige generaties, zoals Jasperina de Jong en Adèle Bloemendaal,’ volgens de cabaretjury.

De VSCD Cabaretjury 2013 bestond uit voorzitter Erik Pals (algemeen directeur RO Theater), Laura Marcus (directeur openluchttheater Caprera), Patrick van den Hanenberg (journalist de Volkskrant), Nico Baars (directeur Westland Theater De Naald), Minou Bosua (De Bloeiende Maagden), Roel Coppelmans (directeur Posttheater Arnhem) en Mike Peek (freelance journalist en kleinkunstrecensent).

De andere genomineerden voor de Poelifinario waren Kommil Foo met Breken, Lebbis met Het grijze gebied, Van der Laan en Woe met Buutvrij, de Asthon Brothers met Treasures en Ronald Goedemondt met De R van Ronald. Rond de winnaar was afgelopen week nog het een en ander te doen. Op 13 september meldde de website Zwartekat.nl dat jurylid Roel Coppelmans het oneens was over de keuze voor een winnaar. Die zou te zeer zijn bepaald onder druk van één jurylid dat het oneens was met de oorspronkelijk gekozen winnaar. Onder diens invloed zou zijn afgeweken van de vooraf afgesproken eindprocedure. Hierop kwam de jury vorige week woensdag opnieuw bij elkaar om de definitieve winnaar vast te stellen.

Foto: Wim Helsen in Spijtig, spijtig, spijtig, Clemens Rikken