Regisseur Liesbeth Coltof heeft zaterdag voor de tweede keer Der Faust gewonnen, een van de meest belangrijke Duitse theaterprijzen. Ze won in de categorie ‘Inszenierung Theater für junges Publikum’ met de voorstelling Miroloi, die ze maakte met het Junges DT Berlin. In 2016 won Coltof Der Faust al voor Der Jungen mit dem Koffer bij het Junges Schauspielhaus Dusseldorf. Ze is de eerste regisseur die de prijs voor de tweede keer ontvangt. 

De prestigieuze prijs, bestemd voor kunstenaars die een bepalende en onderscheidende bijdrage leveren aan het Duitse theater, is dit weekend voor de zeventiende keer uitgereikt in het Schauspielhaus Düsseldorf. De Duitse Academie voor Uitvoerende Kunsten stelde hiervoor een zevenkoppige jury aan.

Het winnende Miroloi is een theaterbewerking van een roman van de Duitse schrijver Karen Köhler. Coltof creëerde de voorstelling met bijna uitsluitend jonge amateuracteurs, maar bleef volgens de jury ver weg van schooltheater. ‘Het resultaat is een geweldige voorstelling waarin scenische/choreografische oplossingen zijn gevonden, die bewonderenswaardig moeiteloos, teder en gevoelig in het licht worden gezet. Door de ontspannen manier van spelen wordt archaïsch materiaal overgebracht naar de gevoelswereld van vandaag – niet alleen voor een jong publiek.’ Uit Nederland werkten ook kostuumontwerper Carly Everaert en decorontwerper Guus van Geffen mee aan de productie.

Coltof was jarenlang artistiek leider van de Toneelmakerij in Amsterdam. Ze was een van de eersten die in de jaren tachtig brak met de conventie dat jeugdtheater probleemloos vermaak moet zijn. In 2019 vertrok ze bij de Toneelmakerij.

Foto: Bart Grietsens