NUHR heeft voor zijn voorstelling Draai het eens om de Poelifinario 2016 gewonnen. De VSCD Cabaretprijs voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het afgelopen seizoen werd gisteren uitgereikt in Theater Diligentia in Den Haag. De Neerlands Hoop voor ‘de veelbelovende theatermaker met groots toekomstperspectief’ ging dit jaar naar Tim Fransen. Hij debuteerde volgens de jury ambitieus met het filosofische Het failliet van de moderne tijd.

NUHR, bestaande uit Joep van Deudekom, Peter Heerschop, Viggo Waas en Eddie B. Wahr, won de Poelifinario al voor de tweede keer. Het gezelschap kreeg de prijs eerder in 2004 voor het programma Over De Top. De voorstelling Draai het eens om noemde de jury ‘een vlijmscherp psychologisch portret van vier cabaretiers die elkaars beste vrienden zijn, warmte en vriendschap voor elkaar koesteren, maar ook hard kunnen botsen.’

Tim Fransen noemde de jury een enorme aanwinst voor het Nederlands cabaret. ‘Het filosofisch cabaret zet je aan het denken, maar is tegelijk ook toegankelijk voor een breed publiek.’

Andere genomineerden voor de Poelifinario 2016 waren Kommil Foo, Lebbis en Lenette van Dongen. Voor de Neerlands Hoop 2016 stonden ook Eva Crutzen en Yentl en de Boer op het toplijstje van de jury. Die bestond dit jaar uit voorzitter Jan Gras (directeur Agora Theater & Congrescentrum), Harry Kies (voormalig theaterproducent), Eveline Mol (programmeur, artistiek leider Cameretten), Joris Henquet (journalist), Katja Brenninkmeijer (programmeur De Meerse) en Ruud Kuper (directeur Rijswijkse Schouwburg).

Als prijs maakt fotograaf Corbino (Maarten Corbijn) portretten van de winnaars. De gelauwerden kregen tijdens de uitreiking een symbolisch voorproefje in de vorm van een betonnen camera gemaakt door kunstenaar Doc Visser.

Foto: Jaap Reedijk