De voorstelling Lange Lies, Lange Jan, in 2001 door Jeroen Willems en Paul Slange gemaakt bij ZT Hollandia, wordt in januari 2015 hernomen door Stichting Mijn-Cultuur, een initiatief van Willems’ zwager Lucho Carreno. De voorstelling is onderdeel van een theaterdrieluik over mijnwerkers, dat in het kader van het Jaar van de Mijnen 2015 in Limburg te zien zal zijn. De herneming is een eerbetoon aan de in december 2012 overleden acteur.

Willems, in 1962 geboren in Maastricht en opgegroeid in Heerlen, baseerde de productie destijds op interviews met vrouwen van mijnwerkers, volgens hem een vergeten groep. Zijn zwager Carreno zegt: ‘Jeroen Willems was onder de indruk van de wijze waarop de mijnwerkersgezinnen, bestaande uit trotse en hardwerkende mensen, met veel doorzettingsvermogen en gemeenschapszin hun levens leidden.’ De herneming van Lange Lies, Lange Jan wordt geregisseerd door Maurice van Straten en gespeeld in Heerlen. Lisa Carreno, Willems’ nichtje en petekind, is in de voorstelling te zien.

Behalve de herneming van Lange Lies, Lange Jan bestaat het drieluik uit de voorstelling Sjwatte drek, over de opkomst en ondergang van de mijnen. Deze voorstelling is geschreven door Marie Lousie van Druninck, een goede vriendin van Willems, die haar tekst eveneens baseerde op interviews. Ten slotte is er een kindermusical te zien in Cultuurhuis Heerlen, de locatie waar Willems’ Lange Lies, Lange Jan destijds in première ging.

Met het Jaar van de Mijnen 2015 wordt het sluitingsproces van de Limburgse mijnen herdacht, dat dan precies een halve eeuw geleden in gang is gezet.

Foto: Jeroen Willems