Acteur Jeroen Willems is op 3 december 2012 in Amsterdam overleden. Willems werd onwel tijdens de repetities voor een programma ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Hij overleed later in het ziekenhuis aan de gevolgen van een hartstilstand. De gala-avond, waar koningin Beatrix bij aanwezig zou zijn, werd in verband met zijn overlijden afgelast.

Jeroen Willems werd opgeleid aan de Toneelacademie Maastricht en begon zijn acteercarrière bij Theatergroep Hollandia. In 2004 werd hij onderscheiden met de Louis d’Or voor zijn rol in La Musica Twee en voor de voorstelling Brel de zoete oorlog van Toneelgroep Oostpool. De afgelopen vijftien jaar trok Willems de wereld over met de solovoorstelling Twee Stemmen. Willems werkte ook regelmatig bij andere gezelschappen, waaronder Het Zuidelijk Toneel/Hollandia, het Nationale Toneel en het Vlaamse gezelschap De Tijd.

Ook speelde hij in veel film- en televisieproducties, waaronder Bij nader inzien (1991) naar de roman van J.J. Voskuil, Tijd van leven (1996), Wij Alexander (1998), als Wim Sonneveld in de VPRO-dramaserie Bij ons in de Jordaan (2000), De passievrucht (2003), in de rol van Jacques Brel in Brel (2004), Ocean’s Twelve (2004) en in Simon (2004). Hij vertolkte een hoofdrol in de zich deels in Zuid-Afrika afspelende Nederlandse dramaserie Stellenbosch (2007) en was te zien in de film Zomerhitte (2008) naar het gelijknamige boek van Jan Wolkers. Eind 2009 had hij een grote rol in Komt een vrouw bij de dokter.

In 2010 speelde Willems in de AVRO-serie De Troon, waarin hij de rol van de oudere Koning Willem II vertolkte, en in de VPRO-serie Bellicher. Tevens was hij gast van het jaar op het afgelopen Nederlands Film Festival, waar hij een Gouden Kalf voor zijn rol in Cops vs killer won. In 2010 kreeg hij een Kalf voor zijn rol als prins Claus in de film Majesteit. In januari 2013 komt De ontmaskering van de vastgoedfraude van de VPRO op televisie, met Willems in de hoofdrol.

Jeroen Willems kende de afgelopen jaren ook succes in Duitsland waar hij als een groot acteur werd onthaald. Het Nederlandse toneel verliest in Jeroen Willems een van de beste acteurs van zijn generatie en een buitengewoon beminnelijke collega.