De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) uit Vlaanderen heeft de trilogie Hebzucht, Angst en Hoop van Stijn Devillé bekroond met haar prijs voor podiumteksten. De onderscheiding ter waarde van 5.000 euro wordt op 24 oktober in het Academiegebouw in Gent uitgereikt. 

De KANTL reikt elk jaar een literaire prijs uit, die zich afwisselend op proza, podiumteksten, essay en poëzie richt. In 2017 zijn de podiumteksten aan de beurt.

Stijn Devillé (1974) krijgt de prijs niet alleen voor zijn recente voorstelling Hoop, maar ook voor Hebzucht en Angst, waarmee het een trilogie vormt. Het drieluik is volgens de jury ‘een huzarenstuk waarmee Stijn Devillé tegelijk ontmaskert en een weg aanwijst’.

De jury is vooral onder de indruk van hoe de schrijver zijn personages neerzet; ‘Ze zijn geloofwaardig in hun scherpe dialogen en hun ironische analyse van de hun omringende wereld. De kronkels van hun redeneringen, hun excuses en zelfbedrog, hun angsten zijn ook deze van de lezer/toeschouwer, die evenzeer geraakt wordt door de problemen die de auteur aan de orde stelt.’

De jury werd dit jaar voorgezeten door Patrick Lateur. Daarnaast maakten ook de Academieleden Anne Marie Musschoot, Geert Van Istendael en Erik Vlaeminck deel uit van de jury. Recente laureaten van de KANTL-prijs voor podiumteksten waren David Van Reybrouck (2007) en Tom Lanoye (2012).

In december 2009 won Devillé voor zijn stuk Hitler is dood de Taalunie Toneelschrijfprijs. Zijn teksten zijn uitgegeven door de De Nieuwe Toneelbibliotheek (Amsterdam) en vertaald in het Frans en Duits.

Foto: De Standaard