De afstudeeracts van Fenja Barteldres, Harvey Cobb, Jef Kinds en Jonas Bolliger zijn genomineerd voor de BNG Bank Circusprijs 2022. Dat maakten het BNG Cultuurfonds en Circuspunt gisteren bekend. Alle vier de geselecteerde acts werden gemaakt op de circusopleiding van Codarts. Op 30 oktober tijdens Festival Circolo ontvangt de uiteindelijke winnaar 5000 euro. 

De BNG Bank Circusprijs wordt uitgereikt aan het meest onderscheidende talent dat in dat jaar afstudeerde aan een van de twee HBO-circusopleidingen in Nederland: Codarts Circus Rotterdam en de Fontys Academy for Circus and Perfomance Art in Tilburg. De jury selecteerde de genomineerden dit jaar uit 32 afstudeeracts.

Fenja Barteldres maakt kans met haar cyr wheel-act ‘Cyrrealism’, Harvey Cobb met zijn objectmanipulatie ‘Something about Pink’, Jef Kinds met zijn aerial straps-act ‘Osmium’ en Jonas Bolliger met zijn vloeracrobatiek ‘This’.

De BNG Bank Circusprijs is een van cultuurprijzen die door de bank in het leven geroepen zijn om aanstormend talent te stimuleren en te ondersteunen in hun verdere ontwikkeling. Voorgaande winnaars van de BNG Bank Circusprijs zijn Familiar Faces (2017), David Eisele (2018), Knot on Hands (2019) en Melody Nolan (2021). In 2020 kon de finale geen doorgang vinden en werd de prijs verdeeld over de vier genomineerden.

De jury voor de nominaties bestond dit jaar uit Felix Zech (acrobaat en winnaar in 2017), Mayka Heessels en Paolo Duijker (circus Zanzara), Carole van Ditshuyzen (artistiek coördinator Maaspodium) en Marc Eysink Smeets (directeur/bestuurder Festival Circolo – bestuurslid Circuspunt).

Foto: Cyrrealism van Fenja Barteldres, Tessa Veldhorst