BNG Cultuurfonds en Circuspunt hebben de BNG Bank Circusprijs dit jaar verdeeld over de vier genomineerden. De onderscheiding voor de meest originele of verrassende act van afstudeerders aan de circusopleidingen gaat zowel naar Laurance Felber, Jessica Hellmuth, Aleš Hrdlička en Christopher McAuley. Ze ontvangen ieder 3000 euro prijzengeld om te investeren in hun carrière of een nieuwe productie.

De BNG Bank Circusprijs gaat ieder jaar naar een beloftevolle afstudeerder aan de Fontys Academy for Circus and Performance Arts (ACaPA) in Tilburg of Codarts Circus in Rotterdam. Omdat de eindpresentaties van de opleidingen niet allemaal door konden gaan, vond de jurering dit jaar plaats op basis van video’s van de performances.

De jury nomineerde de Zwitserse Laurance Felber van ACaPA en de Amerikaanse Jessica Hellmuth, Tsjechische Aleš Hrdlička en Christopher McAuley (Noord-Ierland) van Codarts.

De uiteindelijk winnaar zou gekozen worden na presentaties van de genomineerden op Festival Circolo in oktober, maar dat werd twee weken voor aanvang gecanceld vanwege aangescherpte coronamaatregelen. Omdat de recent afgestudeerden in dit bizarre jaar ook geen echte start hebben kunnen maken met hun professionele carrière en veel geplande optredens (en dus inkomsten) zagen vervallen, hebben het BNG Cultuurfonds en Circuspunt daarna besloten het prijzengeld te verdelen over de vier genomineerden.

Een deel van de middelen voor de finale-avond zijn aan de prijs toegevoegd zodat elke genomineerde nu een bedrag ontvangt van € 3.000 (in plaats van € 750 voor elke genomineerde en € 5.000,- voor de winnaar).

Foto: Still uit Omen van Aleš Hrdlička