Harvey Cobb wint de BNG Bank Circusprijs 2022 voor zijn objectmanipulatie-act Something about Pink. Dat werd gisteravond bekendgemaakt bij de slotvoorstelling van Festival Circolo te Tilburg. Cobb ontvangt een cheque van 5000 euro om zijn act verder uit te bouwen tot een volledige voorstelling. 

De uit Engeland afkomstige Harvey Cobb studeerde in juni 2022 af aan Codarts Circus Arts in Rotterdam. Zijn act Something about Pink is volgens de jury een bevestiging van Cobbs multi-getalenteerdheid. De act is een humoristische reis die niet enkel inhoudelijk succesvol is, maar er ook prachtig uitziet. ‘Met zijn komische timing en skills in objectmanipulatie laat Harvey Cobb zien dat hij een echte circusartiest is die klaar is voor de professionele wereld.’

Met de Circusprijs wil het BNG Cultuurfonds aanstormend talent stimuleren en ondersteunen in hun verdere ontwikkeling. De genomineerden selecteert een jury uit de afstudeerpresentaties van studenten aan de twee HBO-circusopleidingen in Nederland; Fontys Academy of Circus and Performance Art en Codarts Circus.

Dit jaar selecteerde de jury vier genomineerden uit 32 afstudeeracts. Naast Cobb, waren dat Codarts-studenten Fenja Barteldres, Jef Kinds en Jonas Bolliger. Ze ontvingen alle vier ‘een kleine beurs’ om hun presentaties in de zomermaanden verder te ontwikkelen.

De jury bestond dit uit Mayke Heesels (artistiek leider Circus Zanzara), Carole van Ditzhuyzen (artistiek coördinator Maaspodium Rotterdam), Felix Zech (acrobaat en met Familiar Faces winnaar BNG Bank Circusprijs 2017), Marc Eysink Smeets (directeur/bestuurder Festival Circolo – bestuurslid Circuspunt) en Harald Bergmann (bestuurslid BNK Bank Cultuurfonds).

Foto: Jona Harnischmacher – Something about Pink van Harvey Cobb