Diabolo-artiest en bewegingskunstenaar David Eisele heeft voor zijn afstudeeract aan de circusopleiding bij Codarts de BNG Bank Circusprijs 2018 gewonnen. De prijs werd gisteren uitgereikt tijdens Festival Circolo in Tilburg. Eisele ontvangt een bedrag van zesduizend euro, waarmee hij zijn act verder kan ontwikkelen of een nieuw programma kan maken.

De jury waardeert Eisele’s grote techniek, en ziet in hem een kwaliteiten binnen een gezelschap en als solo-artiest. ‘De bijna katachtige bewegingen suggereren een roofdier, maar het kan ook een schichtig oermens zijn. De relatie tussen het wezen en de diabolo lijkt soms op het ‘spel’ van een kat met een muis. Het schichtige wezen reageert op alles wat er in zijn omgeving gebeurt. Dat maakt het extra geloofwaardig.’

Behalve Eisele werden in juni de duo’s Antoine Dupeyot & Ambre Ros (partner-acrobatiek) en Rens Planckaert & Giel Meneve (Chinese pole) en solist Elias Oechsner (jongleren en object manipulatie) genomineerd. Sinds dit jaar wordt de prijs uitsluitend uitgereikt aan afstudeerders van de circusopleidingen Codarts Circus Arts Rotterdam en Fontys Academy for Circus and Perfomance Art (ACaPA). Daarvoor ging de prijs naar veelbelovende initiatieven van jeugdcircussen, maar door zich nu uitsluitend op jonge makers te richten zou de prijs meer in lijn liggen met de andere BNG Bank Cultuurprijzen.

Het tweejaarlijkse circusfestival Circolo, dit jaar voor het eerst in het Leijpark in Tilburg, is vrijdag begonnen en duurt nog tot en met 21 oktober.

Foto: Michel Groen MG Fotografie