Wie zijn de inspiratiebronnen van een nieuwe generatie theatermakers? In de videoportretserie ‘Onder Invloed’ vertellen vijf talentvolle makers over hun inspiratiebron. In deze vijfde en laatste aflevering: acteur en theatermaker Beaudil Elzenga over Janis Joplin.

Wanneer Beaudil Elzenga een documentairefilm kijkt op televisie over de Amerikaanse zangeres Janis Joplin, wordt ze op slag verliefd. Joplin woonde tijdens haar korte leven in Texas, San Fransisco en New York. Ze bleef nooit lang op dezelfde plek, altijd op zoek naar iets nieuws. Het is voor Elzenga een herkenbare zoektocht. Ook de worstelingen die Joplin doormaakte tijdens haar puberjaren, komen overeen.

Na afloop van de documentaire dacht Elzenga: we zijn elkaar misgelopen, ik had haar moeten ontmoeten toen ze nog leefde. Voor Theaterproductiehuis Zeelandia maakte ze samen met Gerardjan Rijnders de voorstelling Janis. En zo kwamen Joplin en Elzenga toch nog dicht bij elkaar.

 

De serie ‘Onder Invloed’ is gemaakt door Tobias Manuhutu & Eva Müller (@parallaxreport) voor AT5.nl. De serie is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting Melanie, de Kattendijke/Drucker Stichting en het Investeringsfonds Muziek.