Wie zijn de inspiratiebronnen van een nieuwe generatie theatermakers? In de videoportretserie ‘Onder Invloed’ vertellen vijf talentvolle makers over hun inspiratiebron. In de vierde aflevering: theatermaker en acteur Dahiana Candelo over de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo.

Dahiana Candelo kwam op negenjarige leeftijd uit Colombia naar Nederland. Een loopbaan in de theater- of filmwereld werd vanuit huis niet gestimuleerd, wegens onzeker carrièreperspectief. Maar als ze Marwan Kenzari ziet spelen in de film Wolf, besluit ze zich toch in te schrijven bij de Toneelacademie in Maastricht. Dat is de plek waar hij is afgestudeerd.

In Maastricht stuit Dahiana Candelo op de biografie van Frida Kahlo en wordt ze aangetrokken door haar werk over de Inheemse cultuur. Het geeft Candelo een andere kijk op haar eigen wortels in Colombia.

 

De serie ‘Onder Invloed’ is gemaakt door Tobias Manuhutu & Eva Müller (@parallaxreport) voor AT5.nl. De serie is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting Melanie, de Kattendijke/Drucker Stichting en het Investeringsfonds Muziek.

In de aflevering is een print van een schilderij van Frida Kahlo te zien. © Frida Kahlo, The Two Fridas, 1939 c/o Pictoright Amsterdam 2023.