Componist Michel van der Aa ontvangt de Johannes Vermeer Prijs 2015. De jury, onder voorzitterschap van Ernst Hirsch Ballin, droeg hem unaniem voor vanwege ‘de baanbrekende rol die hij speelt in het muziekleven, zowel in Nederland als internationaal, en de vanzelfsprekendheid waarmee de componist zijn muzikale idioom weet te combineren met beweging, film, internet, theater, elektronica en visuele elementen’. Minister van Cultuur Jet Bussemaker reikt de prijs uit op 26 oktober in De Ridderzaal in Den Haag.

De Nederlandse componist (en regisseur) Michel van der Aa (1970) maakt vanaf zijn eerste werken, midden jaren negentig, in zijn muziek gebruik van de nieuwste technische middelen, die hij met grote perfectie toepast. Daarnaast is Van der Aa gezegend met een theatraal instinct, waardoor zijn muziek niet alleen een luisterervaring is, maar ook een visuele belevenis.

Na de intimiteit van de kameropera One (2002), waarin hij experimenteert met de combinatie van live performance en film, zoekt hij in latere, grootschaliger werken, zoals de opera After Life (2006-herzien 2009) en het multimediale Sunken Garden (2011-2012), steeds uitdrukkelijker naar een integratie van muziek en filmische elementen. Niet alleen is Van der Aa een begenadigd filmmaker en theaterregisseur, die het repertoire van het muziektheater oprekt en uitbreidt, met de interactieve liederencyclus The Book of Sand (2015) bewijst hij dat de onlinewereld voor hem net zo goed een vehikel is om zijn kunst aan een groot publiek te tonen.

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit honderdduizend euro. De winnaar mag dat besteden aan een speciaal project op zijn of haar werkterrein. Eerdere winnaars zijn Pierre Audi, Alex van Warmerdam, Erwin Olaf, Marlene Dumas, Rem Koolhaas en Irma Boom. De jury van de prijs bestaat dit jaar uit Ernst Hirsch Ballin (voorzitter), Irma Boom (laureaat 2014), Claudia de Breij, Ann Demeester en Stephan Sanders.

Foto: Marco Borggreve