Jannemieke Caspers, Joost II Sickenga en Roos Voorhorst zijn geselecteerd voor Verse Tekst 2023. Het Platform Theaterauteurs en de Auteursbond laten hun (nog) niet gespeelde toneelteksten uitgeven en bespreken.

Verse Tekst is sinds 2005 een open inzendronde van het Platform Theaterauteurs voor nog niet gespeelde theaterteksten van professionele toneelschrijvers uit Nederland en Vlaanderen. Dit jaar las het leesteam, met daarin Sander Janssens, Kharim Amier, Erica Smits, Liliane Brakema en Rob de Graaf, 42 nog niet geënsceneerde theaterteksten.

Het meest onder de indruk was het leesteam van Mehmet, Lucas van Joost II Sickenga, room for thought van Roos Voorhorst en Wolf (of het Heidi-feest) van Jannemieke Caspers. Deze teksten tonen volgens de jury een mooie staalkaart van de veelzijdigheid van de inzendingen: ‘een ingetogen, gelaagde dialoog over de reikwijdte van liefde; een verstilde monoloog die inzicht biedt in de binnenwereld van iemand die op het punt staat een abortus te ondergaan; een uitbundige, en gaandeweg steeds meer benauwende zedenschets van een gemeenschap waarin vastgeroeste tradities en machtsuitoefening de mensen in hun greep houden’. De drie stukken nodigen ertoe uit ermee aan het werk te gaan, schrijft de jury. ‘Acteurs zouden zich er met plezier in kunnen vastbijten. We hopen van harte dat we deze teksten eens geënsceneerd zullen zien.’

Het Platform Theaterauteurs laat deze drie teksten dit jaar verschijnen in de reeks van De Nieuwe Toneelbibliotheek en bespreken door criticus Sander Janssens op Theaterkrant.nl. Ook worden de schrijvers en de teksten gepresenteerd op 7 mei in een programma van de Auteursbond met daarin ook de Boyerlezing en de uitreiking van de Charlotte Köhlerprijs in Theater Kikker in Utrecht.