Drie apen van Alexander Hoffmann, Kormoraan van Daniel Sikora en Ongerijmd van Frank Siera zijn de drie toneelteksten die zijn geselecteerd voor Verse Tekst, de open schrijfwedstrijd van het Platform Theaterauteurs voor ongespeelde teksten. De teksten worden feestelijk gepresenteerd op 11 april in Theater Bellevue in Amsterdam.

De teksten zijn door een leesteam, bestaande uit Rob de Graaf, Eva Jansen Manenschijn, Karlijn Kistemaker, Joris van der Meer en Jibbe Willems, blind gelezen – dus zonder dat de namen van auteurs bekend waren. Ze kozen uit 55 inzendingen van 44 schrijvers, onder wie net afgestudeerde toneelschrijvers en bekende namen uit de theaterwereld, maar ook amateurs.

Op 11 april 2016 organiseren de werkgroep Theater van de Vereniging van Schrijvers en Vertalers en het Platform Theaterauteurs een bijeenkomst waarbij fragmenten uit de geselecteerde teksten worden gelezen. De teksten worden bovendien uitgegeven door De Nieuwe Toneelbibliotheek.

Op diezelfde avond zal de Marian Boyerlezing worden uitgesproken door Simon van der Geest, wordt het Charlotte Köhler Stipendium voor toneelschrijvers uitgereikt aan Michael Bijnens presenteert een nieuwe belangenorganisatie voor theaterauteurs zich: het Toneelschrijfhuis.