Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft het stipendium voor theaterauteurs – TheaterTekstTalent 2019 – toegekend aan Jannemieke Caspers voor haar plan Een vlinder van sneeuw. De prijs werd vandaag voor de zesde keer uitgereikt tijdens het Nederlands Theater Festival in het ITA (Stadsschouwburg Amsterdam).

De toneelschrijfster ontvangt een bedrag van € 12.500 om haar plan uit te werken tot een nieuwe theatertekst en € 22.500 voor de uitvoering ervan.

TheaterTekstTalent is een stipendium voor theaterauteurs, ter beschikking gesteld door Fonds De Versterking (beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds). De winnaar wordt steeds een jaar voor de officiële uitreiking bekend gemaakt, zodat de auteur bij de uitreiking het resultaat van het ingediende plan kan presenteren.

Jannemieke Caspers (1982) studeerde theaterwetenschap & dramaturgie aan de Universiteit Utrecht (2000-2005) en volgde de opleiding Writing for performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (2004-2009). Sinds haar afstuderen schreef ze onder andere voor het Nederlands Blazers Ensemble, New Dutch Connections, Generale Oost en de Culturele Zondagen. Op Festival aan de Werf en het het International Theatre School Festival werd haar monoloog Godverdomme, een meisje! gespeeld.

De jury van TheaterTekstTalent bestond dit jaar uit Joachim Fleury (advocaat en initiator van TheaterTekstTalent), Naomi Velissariou (theatermaker), Cecile Brommer (dramaturg), Sophie Kassies (dramaturg en toneelschrijver) en Koen Caris (toneelschrijver en winnaar TTT 2017). De leden zijn vol lof over Caspers’ eerdere werk Enkeltje Hollandia en prijzen ‘de uitwerking van de personages en ontmoetingen, en de literaire stijl’ ervan. Ze zien Een vlinder van sneeuw als ‘een tekst die de potentie heeft van dezelfde hoge kwaliteit te zijn’.

In haar theatertekst Een vlinder van sneeuw wil Caspers gaan beschrijven hoe een kleine verandering in een leven, een simpele keuze, een totaal andere levensloop met een totaal ander eindstation tot gevolg kan hebben. Ze wil een wereld scheppen met eigen codes en wetten en experimenteren met de vertelvorm: er wordt niet een protagonist gevolgd, maar het effect dat een personage heeft op zijn omgeving.

Net voor de bekendmaking van de winnaar van het TheaterTekstTalent 2019, ontving Elly Scheele het Stipendium van 2018. Enkele acteurs speelden een scène uit haar inmiddels uitgewerkte theatertekst Of Ja.