Toneelschrijver Terrence McNally is gisteren in Florida overleden. Hij verwierf veel bekendheid met stukken als Love! Valour! Compassion!, Master Class, Ragtime en Kiss of the Spider Woman, waarvoor hij allemaal een Tony Award won. Hij stierf op 81-jarige leeftijd aan complicaties van het coronavirus. 

Gedurende zijn 60-jarige carrière schreef McNally meer dan dertig stukken, zowel voor toneel, musical, opera als film. Terugkerende thema’s in zijn werk zijn queer, homofobie, liefde en AIDS, de ziekte waaraan hij in 2000 zijn levenspartner Gary Bonasorte verloor. De teksten werden door de thema’s, vooral in het begin van zijn carrière in Amerika, vaak als controversieel gezien.

Vooral zijn passiestuk Corpus Christi (1998) riep veel protest op. Jezus en de apostelen vormen daarin een homogemeenschap in het hedendaagse Texas. Zijn Mothers and Sons was het eerste stuk op Broadway met een legaal getrouwd homokoppel. In 2016 werd het stuk in Nederland gespeeld met Paul de Leeuw en Anne Wil Blankers in de hoofdrol, in regie van Job Gosschalk.

McNally werd vaker gespeeld in Nederland, onder meer Masterclass door Toneelgroep Amsterdam in 1997, Kiss of the Spider Woman door Opus One in 2015 en The Full Monty door De Graaf & Cornelissen Producties in 2009 en 2018. Momenteel brengt Stage Entertainment in het AFAS Circustheater Scheveningen zijn Anastasia.

McNally overwon eerder longkanker en had COPD. Vorig jaar ontving hij nog de Lifetime Achievement Tony Awards. ‘Geen moment te vroeg’, zei hij bij de uitreiking met zichtbare adembuisjes over zijn pak. Hij zei ook met blijdschap terug te kijken ‘naar de artiesten die ons proberen te helpen de verwoesting van AIDS te begrijpen, zelfs als ze er zelf door zijn getroffen’. ‘Theater verandert het hart, – die geheime plek waar we allemaal echt leven.’

Foto: Michael Nagle