In zijn huis in Kentucky is de Amerikaanse toneelschrijver, regisseur en acteur Sam Shepard overleden. Shepard – geboren als Samuel Shepard Rogers III in 1943 – schreef 44 toneelstukken, voornamelijk voor het Off-Broadway-circuit, en daarnaast een groot aantal filmscenario’s. Bovendien speelde hij in een groot aantal films, zoals Steel Magnolias, Black Hawk Down en The Right Stuff – voor zijn rol in die film werd hij genomineerd voor een Oscar.

In Amerika oogste hij vooral succes met stukken als Buried Child (waarvoor hij de Pulitzer Prize kreeg) en A Lie of the Mind, in Nederland en Vlaanderen waren vooral zijn stukken True West (1980) en Fool for Love (1983) populair, onder meer gespeeld door Stan, het Toneelhuis en De Nieuw Amsterdam. In zijn stukken behandelt Shepard de achterkant van de Amerikaanse droom, met ontwortelde personages en zwarte humor.

Die thematiek kwam ook tot zijn recht in zijn filmscenario’s waarvan Paris, Texas (1984) geregisseerd door Wim Wenders het bekendst werd. Het werd in 2006 door De Paardenkathedraal bewerkt voor toneel. Shepard leed aan de ziekte ALS. Hij werd 73 jaar oud.