Toneelschrijver Neil Simon is zondag op 91-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse ‘King of Comedy’ schreef tussen de jaren zestig en negentig meer dan veertig toneelstukken en is volgens statistici de meest gespeelde auteur na William Shakespeare. 

Tussen 1965 en 1980 zouden de teksten van Simon meer dan negenduizend keer opgevoerd zijn. Vooral op Broadway was het succes groot. In het populaire theaterdistrict in New York speelden soms wel vier toneelstukken van hem tegelijkertijd. In 1983 werd er zelfs een theater naar hem genoemd.

Het geheim van zijn succes was zijn nauwgezette vakmanschap. Simon wist precies hoe een komedie geschreven moest worden, met herkenbare personages in alledaagse situaties. Voor Lost in Yonkers (Verdwaald in New York) kreeg de auteur in 1991 de Drama Pulitzer Prize. Daarnaast won hij vier Tony Awards, de belangrijkste toneelprijs in de Verenigde Staten, waaronder een oeuvreprijs. In 1995 overhandigde de toenmalig president Bill Clinton hem de Kennedy Center Honor-medaille voor zijn bijdrage aan kunst en populaire cultuur in de Verenigde Staten.

Naast Lost in Yonkers, zijn bekende titels Barefoot in the parkThe Odd coupleThe Sunshine BoysThe Dinner Party en Sweet Charity. Meerdere komedies zijn verfilmd en The Odd Couple werd tot twee keer toe als sitcom op de Amerikaanse televisie vertoond.

Ook Nederland voerde de komedies van Simon vaak op. In 2015 hernam DeLaMar Producties nog The Sunshine Boys met André van Duin en Kees Hulst in de hoofdrollen. Eerder brachten ook John de Crane, Comp.Marius, Joop van den Ende Theaterproducties en Maatschappij Discordia een Nederlandstalige versie van het stuk uit. The Odd Couple kwam hier uit als zowel Een raar koppel (Groot Limburgs Toneel,19680), Een vreemd koppel (RVT v.z.w., 1988), Een raar paar, de vrouwelijke versie (De Acteerstudio, 2003), The Odd Couple (Joop van den Ende Theaterproducties , 2005) en ‘n Vreemd paar (Stichting Nieuw Rotterdams Toneel, 2016).

Bron en foto: Theaterencyclopedie