Podiumkunstenaars, theaters, gezelschappen en opleidingen slaan de komende weken de handen ineen om meer aandacht te vestigen op het geweld in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Israël. Met onder meer slaapstakingen en voordrachten van de Gaza Monologen willen ze bijdragen aan de roep om een onmiddellijk staakt-het-vuren en vrijlating van alle gijzelaars. De aftrap van ‘Theater voor Gaza’ vindt vanavond plaats in Theater Aan Het Spui in Den Haag.

‘Theater voor Gaza’ is een initiatief van onder anderen theatermaker Laura van Dolron, dramaturg en curator Nan van Houte, regisseur Liesbeth Coltof, acteur Mads Wittermans, kostuumontwerper Carly Everaert en theaterjournalist Marijn Lems. Na de geweldsescalatie in Israël en Gaza van afgelopen weken zagen ze hoe er op vele plekken een zwijgen is ontstaan, ‘een worsteling met hoe hiermee om te gaan, een worsteling die vaak resulteert in onmacht en niets doen’. Het is volgens hen ’tijd om als theatersector toch van zich te laten horen’.

Met verschillende theaterprogramma’s hopen ze de roep om een staakt-het-vuren en een einde aan het geweld voor alle inwoners van Israël en Gaza kracht bij te zetten. Daarnaast willen ze graag ‘ruimte maken voor ontmoeting en gesprek en een plek bieden om gezamenlijk te rouwen om de duizenden burgerslachtoffers’.

Slaapstaking
‘Theater voor Gaza’ bestaat uit twee hoofdlijnen. Uit solidariteit met de slapeloze nachten van Gazanen en de families van gegijzelden in Israël organiseren verscheidene theaters een ‘slaapstaking’. De deelnemende theaters geven daar ieder een eigen invulling aan met theaterteksten, muziek, gesprekken of juist stiltes. De nadruk ligt volgens de organisatie op ‘gemeenschap, solidariteit en samenzijn’, maar er is ‘ruimte voor een veelvoud van stemmen’.

Het is de bedoeling dat de komende tijd iedere nacht in een ander theater of instelling in het land gewaakt wordt, ‘net zo lang tot er een staakt-het-vuren is’. Geïnteresseerd publiek kan zich er vrij aansluiten. Vanavond blijft Theater aan het Spui in Den Haag open, waar Laura van Dolron de eerste nacht organiseert en onder meer haar solo Mijn naam is Rachel Corrie herneemt. Daarna volgen onder meer CC Amstel in Amsterdam (17 november), De Schuur in Haarlem (28 november), Theater De NWE Vorst in Tilburg (7 december), Schouwburg Hengelo, Theater Sonnevanck in Enschede en EM2 Groningen (data nog niet bekend).

Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk
Naast de slaapstakingen besteden verscheidene theaters op 29 november aandacht aan de ‘Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk’. Ook hiervan wordt de invulling door iedere instelling zelf bepaald, maar een terugkerend programma-onderdeel wordt een voordracht van de Gaza Monologen, een theatertekst bestaande uit 31 monologen van Gazaanse jongeren naar aanleiding van de Israëlische bombardementen van 2008. Het ASHTAR Theater in Ramallah, dat de teksten oorspronkelijk uitbracht, roept theaters over de hele wereld op de monologen op 29 november op te voeren en daarvan beelden te delen op sociale media. ‘Tragisch genoeg zijn deze monologen vandaag de dag nog steeds accuraat’, schrijft het theater op zijn website. ‘Ze benadrukken de verschrikkingen, de hoop en de veerkracht van de moedige Gazanen voor een breder publiek, terwijl ze de stem van kinderen en mensen in Gaza naar voren brengen.’

Steeds meer theaters sluiten zich bij deze actie aan. Voor updates verwijst Theater voor Gaza naar hun socials (@TheaterVoorGaza op Instagram en Twitter en facebook.com/theater.voor.gaza op Facebook).

Foto: The Gaza Monologues door ASHTAR youth