In zijn woonplaats Amsterdam is vandaag Diederik Wagenaar Hummelinck overleden. Als ‘vrije producent’ was hij met zijn bedrijf Hummelinck Stuurman Theaterbureau verantwoordelijk voor Going to the Dogs en een voorvechter voor nieuwe Nederlandse theaterteksten. Sinds 1983 bracht hij ook tientallen boekbewerkingen op toneel.

Hummelinck begint in 1977 als impresario voor het Lagelanden Cabaret. Al snel breidt hij zijn stal uit met onder anderen de nu als kinderboekenschrijfster bekende Joke van Leeuwen. Ook vertegenwoordigt hij twee Vlaamse cabaretiers, Sam Bogaerts en Lucas Vandervost. Als die hun carrière verleggen naar het toneel, blijft Hummelinck hun werk in Nederland verkopen, waardoor vele voorstellingen van wat later De Vlaamse Golf ging heten in de Nederlandse schouwburgen te zien waren.

In 1983 richt hij met zakenpartner Arjen Stuurman Hummelinck Stuurman Theaterbureau op, dat ook de belangen ging behartigen van cabaretiers als Brigitte Kaandorp en Hans Teeuwen, en gezelschappen als Alex d’Electrique en Toneelschap Beumer&Drost. Hummelinck Stuurman gaat in 1986 zélf voorstellingen produceren. De eerste is meteen legendarisch: Going to the Dogs van Wim T. Schippers is een voorstelling gespeeld door zes herdershonden en dat haalt de internationale televisiejournaals.

Hummelinck Stuurman maakt zo’n zestig nieuwe producties – boekbewerkingen, filmbewerkingen en oorspronkelijke teksten, waaronder Max Havelaar, Karakter, Van oude mensen de dingen die voorbij gaan, Una Giornata Particolare en De kus en gaf opdrachten aan schrijvers als Flip Broekman, Frank Houtappels, Ger Thijs en Kim van Kooten. Lange tijd werden de ongesubsidieerde producties van Hummelinck Stuurman niet helemaal voor vol aangezien door pers en vakgenoten, maar de laatste decennia veranderde dat en werden verschillende producties uitgenodigd voor het Nederlands Theaterfestival en op andere manieren bekroond.

In 2011 volgde Majlis Korthals hem op bij het bureau. Vorig jaar veranderde het naar hem genoemde theaterbureau zijn naam; het heet nu Korthals Stuurman Theaterproducties. Na zijn afscheid zette Hummelinck zich in voor het promoten van Nederlandse stukken in het buitenland. De meest succesvolle daarvan is De Kus van Ger Thijs, die veertien internationale premières beleefde.

Enige tijd geleden werd bij Hummelinck Alzheimer geconstateerd. Hij besloot het verloop van de ziekte niet af te wachten en nam afscheid van het leven in het bijzijn van zijn familie. Hij is 73 jaar geworden.

foto Rutger Geleijnse