Vanaf 1 februari ligt de nieuwe Theatermaker in de winkels. De achttiende jaargang brengt enkele veranderingen. Het aantal uitgaven gaat naar zes en in elk van die zes uitgaven wordt extra aandacht besteed aan een aspect van het theater in Nederland en daarbuiten. Aan de hand van een gasthoofdredacteur wordt een specifiek onderwerp naar voren gehaald en uitgediept. In de eerste uitgave van deze jaargang is toneelschrijver Jibbe Willems gasthoofdredacteur.

Jibbe Willems heeft een dertig pagina’s omvattend dossier samengesteld met als uitgangspunt toneelschrijven in Nederland, bezien vanuit een nieuwe generatie, aangevuld met ervaringen van gevestigde schrijvers, onder wie Lot Vekemans en Ger Thijs. In een rondetafelgesprek vertellen Ger Beukenkamp, Maria Goos, Rob de Graaf, Judith de Rijke, Joeri Vos en Peer Wittenbols hoe hun toneelstukken tot stand komen.

Theatermaker blijft zoals de lezer gewend is alle theatergenres bestrijken. In het eerste nummer van de nieuwe jaargang een voorpublicatie in vijf delen naar aanleiding van het festival Brandhaarden in de Amsterdamse Stadsschouwburg, waar de Volksbühne uit Berlijn met vier verschillende regisseurs te gast is.

Max Arian en Frits van der Waa interviewden Peter de Caluwe, directeur van het Brusselse operahuis De Munt. Marcelle Schots introduceert de danscomponisten Thijs Kaldenbach en Marvin Boven. Joukje Akveld sprak met cabaretiers Daniël Samkalden en Theo Nijland die onder de noemer De Elite samen met Daniël Arends, Peter van Rooijen en Maartje Teussink het toneel op stappen.

Anoek Nuyens, die eind vorig jaar de Theateressayprijs won, reisde met Lotte van den Bergs voorstelling Agoraphobia langs een aantal Europese steden en schreef een uitgebreid verslag. Hana Bobkova schreef een kritiek over Wreed en teder, een nieuwe regie van Michiel de Regt.

En verder ook: Columns van Hans Kemna, Oscar Kocken en Wendell Jaspers // De jonge theatermaker Rory de Groot vertelt in een feuilleton hoe hij zich met vallen en opstaan een weg baant in het theatercircuit // In memoriam Kees Brusse, Reinier Tweebeeke en Lia Merhottein // Fanny & Milena dronken bubbels op de Nieuwjaarsparty van de Amsterdamse kunstinstellingen.

De premièreagenda wordt vanaf nu gepubliceerd op www.theaterkrant.nl. Daar zijn ook alle theaterrecensies, het theaternieuws en theatervacatures te vinden.

Theatermaker is te koop bij:

Amersfoort: Algemene Boekhandel, Leusderweg 186 / Amsterdam: Athenaeum Nieuwscentrum, Spui 14-16, International Theatre & Film Books, Leidseplein 26, Boekhandel Schimmelpennink, Weteringschans 177 / Antwerpen: De Groene Waterman, Wolstraat 7 / Arnhem: Boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15 / Haarlem: Athenaeum Boekhandel, Gedempte Oude Gracht 70 / Kerkrade: Boekhandel Leeskunst, Hoofdstraat 2 / Leeuwarden: De Lektuurhal, Over de Kelders 10 / Maastricht: Boekhandel de Tribune, Kapoenstraat 8 / Middelburg: De Drukkerij, Markt 51 / Nijmegen: Tijdschriftenhandel A t/m Z, Bisschop Hamerstraat 10 / Utrecht: Boekhandel Polare, Stadhuisbrug 5, Literaire Boekhandel, Lijnmarkt 17 / Zwolle: Boekhandel Waanders, Eiland 9