Theatermaker is dit jaar in een nieuwe jas gehesen, met een nieuwe vormgeving van Herman van Bostelen.

Jeroen Willems 1962-2012
Het overlijden van acteur Jeroen Willems kwam eind vorig jaar als een donderslag bij heldere hemel. Hem leek nog een grote toekomst in het verschiet te liggen, maar helaas moet Loek Zonneveld in het overzien van Willems’ carrière zich beperken tot de vijftig jaar dat hij heeft geleefd.

Moderne meisjes
Lucinda Childs, Jennifer Muller en Twyla Tharp maakten allemaal naam in de internationale danswereld. Met Moderne Meisjes brengt het Arnhemse Introdans drie generatiegenoten samen die hun choreografische loopbaan begonnen in het New York van de jaren zestig.

Wim Helsen
Met Spijtig Spijtig Spijtig is de beste acteur onder de cabaretiers, Wim Helsen, als solist terug in de theaters. Het idee voor dit programma kreeg hij in Amsterdam, op het toilet van de comedyclub Toomler.

Pierre Audi
Pierre Audi regisseert bij De Nederlandse Opera Guillaume Tell, zijn eerste Rossini-opera. ‘Je moet een toporkest hebben, een topkoor, topsolisten en ook de technische mogelijkheden. Dat hebben wij allemaal in huis.’

Nanette Edens
De markante actrice, die de afgelopen jaren te zien was in markante theatervoorstellingen, speelt nu de dochter van de trollenkoning in Peer Gynt van Het Zuidelijk Toneel. ‘Ik heb niet het gevoel dat ik onzichtbaar ben, maar het interesseert me ook niet om op allerlei voorpagina’s te staan.’

Einstein on the beach
Drie critici van verschillende generaties keken naar de heropvoering van de opera Einstein on the beach, zevenendertig jaar na de eerste opvoering in Nederland: Kester Freriks (58), Marcelle Schots (43) en David Meijers (18).

En verder:

  • Le chat noir – Scapino op de Franse toer
  • Festival Poparts
  • Cecilia Moisio – Dansen over de positie van de vrouw
  • Interview René Groothof – ‘Ieder kind wil beroemd worden’
  • De Utrechtse Spelen – Een les in cultureel ondernemerschap
  • Mor Shani – ‘Een kind op het podium is een archetype, een icoon op zichzelf
  • We zeggen Chapeau tegen ’t Barre Land en Carver

En columns van Hans Kemna, Wendell Jaspers, Anne Rats, Oscar Kocken en Freek de Jonge.