De Theatermaker van December 2014/Januari 2015 is op 2 december verschenen. Het Themadossier staat in het teken van Theaterwetenschap met als gasthoofdredacteur Kati Röttger, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Vijftig jaar Theaterwetenschap aan de UvA
Het jubileum van de opleiding Theaterwetenschap in Amsterdam vormde de aanleiding voor dit dossier, dat ingaat op de wisselwerking tussen wetenschap en praktijk. In het dossier een selectie van de stellingen die tijdens het jubileumevenement van de Uva zijn uitgesproken, inclusief ongezouten reflecties hierop door stafleden van de vakgroep.

Anouk van Dijk
Ruim twee jaar geleden vertrok Anouk van Dijk naar Australië om in Melbourne het gezelschap Chunky Move te gaan leiden. In december komt 247 Days naar Nederland, een voorstelling die ze uitbracht 247 dagen nadat ze naar Melbourne was vertrokken. Hoe gaat het haar af in het verre Australië?

León Lightfoot
Paul Lightfoot en Sol León vieren hun vijfentwintigjarig jubileum bij het Nederlands Dans Theater. Maar liefst vijftig balletten creëerden ze in die vijfentwintig jaar. ‘Ons oeuvre is ons dagboek.’

Holland Opera
Het gaat goed met Holland Opera, het gezelschap geleid door zanger Niek Idelenburg en regisseur Joke Hoolboom. Met kinder- en jeugdopera’s, vaak nieuw gecomponeerd en dikwijls op locatie, trekken ze een enthousiast publiek.

René Lobo
Na ruim veertig jaar heeft acteur, regisseur en spelleraar René Lobo afgelopen zomer afscheid genomen van ‘zijn’ Toneelacademie Maastricht. Loek Zonneveld ging met hem een gesprek over het mooiste vak ter wereld.

Afscheid Geert Overdam
Op 1 december heeft Geert Overdam het stokje overgedragen aan zijn opvolgster Viktorien van Hulst. Hij blikt terug op zijn tijd bij Theaterfestival Boulevard. ‘Over twee jaar moet ik vergeten zijn.’

Aus Greidanus & Arie de Mol
Een grote verandering staat op stapel bij Toneelgroep De Appel. Voor het eerst treedt een artistiek leider aan die niet is groot geworden in de Appel-stal. Kester Freriks sprak met de man die gaat en de man die komt.

En ook: Columns van Hans Kemna, Oscar Kocken, Wendell Jaspers en Rory de Groot / In Memoriam Joeri Ljoebimov en Seth Gaaikema / Fanny & Milena zien Elektra

Rectificatie: Het fotobijschrift op pagina 55 is onjuist: te zien is niet Kati Röttger die tot de aanwezigen spreekt, maar Daphne Gakes die stelling 32 voordraagt.

Download Theatermaker (alleen voor abonnees) of koop hem bij:

Amersfoort: Algemene Boekhandel, Leusderweg 186 / Amsterdam: Athenaeum Nieuwscentrum, Spui 14-16; International Theatre & Film Books, Leidseplein 26; Boekhandel Schimmelpennink, Weteringschans 177 / Antwerpen: De Groene Waterman, Wolstraat 7 / Arnhem: Boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15 / Haarlem: Athenaeum Boekhandel, Gedempte Oude Gracht 70 / Leeuwarden: De Lektuurhal, Over de Kelders 10 / Maastricht: Boekhandel de Tribune, Kapoenstraat 8 / Middelburg: De Drukkerij, Markt 51 / Nijmegen: Tijdschriftenhandel A t/m Z, Bisschop Hamerstraat 10 / Rotterdam: Maas theater en dans, St. Jobsweg 3; Rotterdamse Schouwburg, Schouwburgplein 25 / Utrecht: Broese Boekverkopers, Stadhuisbrug 5; Literaire Boekhandel, Lijnmarkt 17 / Zwolle: Waanders In de Broeren, Achter de Broeren 1-3.