Dossier Jeugdtheater – een nieuw begin 

Voor het tweede nummer van de achttiende jaargang van Theatermaker heeft Dennis Meyer een prikkelend dossier samengesteld over de stand van zaken in het Jeugdtheater.Meyer is al twintig jaar actief in uiteenlopende functies binnen het jeugdtheater en hij onderzoekt in dit dossier ‘onderwerpen die van belang zijn voor het huidige Nederlandse jeugdtheater in artistiek, internationaal en filosofisch perspectief’. Dat doet hij samen met filosoof Kees Vuyk, theatercritici Wouter HillaertAnnette Embrechts en Loek Zonneveld, dramaturgen Marijn van der JagtPaulien GeerlingsDaphne Richter, theaterjournalisten Brechtje Zwaneveld en Erica Smits en mentor Joop Kuyvenhoven.

Met hoofdredacteur Constant Meijers hield Meyer een rondetafelgesprek met de regisseurs Liesbeth ColtofNoël Fischer en Lotte van den Berg, theatermaker Jakop Ahlbom, en Johan De Smet van de Vlaamse jeugdtheaterinstelling Kopergietery.

Verder in dit 92 pagina’s dikke April/Mei-nummer:

Simon van den Berg over de polemiek tussen Johan Simons en NRC-criticus Ron Rijghard, die Simons’ voorstelling Dantons dood de grond in schreef. Moos van den Broek in gesprek met de jonge choreograaf Jan Martens. Een interview met Jiří Kylián als voorpublicatie uit One of a kind, The Kylián Research Project.

De Indonesische componist Iwan Gunawan over zijn nieuwe dansmuziek voor Smell of Bliss van LeineRoebana. Frits van der Waa en Max Arian in gesprek met Jacob ter Veldhuis over zijn nieuwe opera The News. Erica Smits over het anders-zijn van mimekunstenares Karina HollaHana Bobkova schreef een kritiek over Elektra, een nieuwe regie van Casper Vandeputte.

En natuurlijk columns van Hans KemnaOscar Kocken en Wendell Jaspers. De jonge theatermaker Rory de Groot met het tweede deel van zijn feuilleton over hoe hij zich met vallen en opstaan een weg baant in het theatercircuit // In memoriam Georgette ReijewskiAllard van der Scheer en Edmond Classen // Fanny & Milena in Tilburg bij de première van Julius Caesar.

Correctie: In de bijdrage van Moos van den Broek over jeugddans op pagina 50 is de eerste alinea van de tekst weggevallen. De ontbrekende alinea moet zijn: 
‘Als iemand van grote betekenis is geweest voor de jeugddans in Nederland, en overigens voor de dans in het algemeen, dan is het wel Hans Snoek. In 1945 richtte zij het eerste Nederlandse dansgezelschap op, het Scapino Ballet. Daar legde Snoek de kiem voor de jeugddans en geen land was er zo vroeg bij als Nederland. Toch is Nederland, dat lange tijd leidend was in de internationaal ontwikkelingen, zijn toonaangevende positie in de jeugddans kwijt. Dit artikel zet die Nederlandse geschiedenis in een internationaal perspectief, haalt de ontwikkelingen aan die het huidige jeugddansaanbod hebben bepaald en legt bloot waarom Nederland zijn vooruitstrevende internationale positie in deze sector is kwijtgeraakt.’
Lees hier het hele artikel: Dossier: Jeugddans moet uit de kast (PDF).

THEATERMAKER IS TE KOOP BIJ:

Amersfoort: Algemene Boekhandel, Leusderweg 186 / Amsterdam: Athenaeum Nieuwscentrum, Spui 14-16, International Theatre& Film Books, Leidseplein 26, Boekhandel Schimmelpennink, Weteringschans 177 / Antwerpen: De Groene Waterman, Wolstraat 7 / Arnhem: Boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15 / Haarlem: Athenaeum Boekhandel, Gedempte Oude Gracht 70 / Kerkrade: Boekhandel Leeskunst, Hoofdstraat 2 / Leeuwarden: De Lektuurhal, Over de Kelders 10 / Maastricht: Boekhandel de Tribune, Kapoenstraat 8 / Middelburg: De Drukkerij, Markt 51 / Nijmegen: Tijdschriftenhandel A t/m Z, Bisschop Hamerstraat 10 / Utrecht: Literaire Boekhandel, Lijnmarkt 17 / Zwolle: Boekhandel Waanders, Eiland 9