Op 14 oktober is de nieuwe Theatermaker van Oktober/November 2014 verschenen. In deze vijfde editie staat het themadossier in het teken van Frie Leysen.

DOSSIER FRIE LEYSEN
De Erasmusprijs 2014 is toegekend aan Frie Leysen. Om dat te vieren heeft de redactie van Theatermaker in samenspraak met de laureaat een Dossier samengesteld waarin het wereldomspannende werk dat zij voor het internationale theater verricht in context wordt geplaatst door o.a. Romeo Castellucci, Tim Etchells en William Kentridge.

CIRCO CIRCOLO
Aan de vooravond van de vijfde editie van het festival Circo Circolo gaat Moos van den Broek na wat de nieuwste ontwikkelingen zijn in het internationale veld en hoe het staat met het ‘Nieuwe Circus’ in Nederland.

PAUL KNIERIEM
De jonge regisseur sneed in de Staat van het Jeugdtheater die hij in september uitsprak acht kwesties aan die in het jeugdtheater om aandacht vragen, zoals het ‘stoppen met hokjesdenken’.

ELS VAN DER PLAS
Nu zij twee jaar in functie is wil de nieuwe directeur van Nationale Opera & Ballet nog eens duidelijk laten horen dat zij in het Amsterdamse Operagebouw met de beschikbare middelen zoveel mogelijk voorstellingen wil brengen.

En ook: columns van Hans Kemna, Oscar Kocken, Wendell Jaspers en Rory de Groot // In memoriam Max Dooijes // Fanny & Milena op jacht naar de winnaars van de Gouden Theaterprijzen

De premièreagenda wordt vanaf nu gepubliceerd op www.theaterkrant.nl. Daar zijn ook alle theaterrecensies, het theaternieuws en theatervacatures te vinden.

Op 2 december verschijnt de volgende Theatermaker met een nieuw themadossier.

Correctie: Op pagina 6 staat in de rubriek Agenda & Tips bij de aankondiging voor het India Dans Festival dat de grote Kutiyattam-specialiste Kapila Venu tijdens het festival naar Nederland komt. Dit is onjuist, zij was in 2013 te gast. De specialiste die dit jaar is uitgenodigd is Neena Prasad: dé dansspecialist op het gebied van de dansstijl Mohiniyattam, een stijl die in Nederland bijna nooit te zien is.

Download Theatermaker (alleen voor abonnees) of koop hem bij:

Amersfoort: Algemene Boekhandel, Leusderweg 186 / Amsterdam: Athenaeum Nieuwscentrum, Spui 14-16; International Theatre & Film Books, Leidseplein 26; Boekhandel Schimmelpennink, Weteringschans 177 / Antwerpen: De Groene Waterman, Wolstraat 7 / Arnhem: Boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15 / Haarlem: Athenaeum Boekhandel, Gedempte Oude Gracht 70 / Kerkrade: Boekhandel Leeskunst, Hoofdstraat 2 / Leeuwarden: De Lektuurhal, Over de Kelders 10 / Maastricht: Boekhandel de Tribune, Kapoenstraat 8 / Middelburg: De Drukkerij, Markt 51 / Nijmegen: Tijdschriftenhandel A t/m Z, Bisschop Hamerstraat 10 / Rotterdam: Maas theater en dans, St. Jobsweg 3; Rotterdamse Schouwburg, Schouwburgplein 25 / Utrecht: Broese Boekverkopers, Stadhuisbrug 5; Literaire Boekhandel, Lijnmarkt 17 / Zwolle: Boekhandel Waanders, Eiland 9