Het nieuwe Theaterkrant Magazine is uit. In deze editie artikelen over Marte Boneschansker, Robert Wilson, toneelmeester Naomi Velissariou, de Podiumpas, Tobias Kokkelmans over decentraal denken en de droomreis van Alexandra Broeder. Deze week op de mat, bij onze verkooppunten en online.

De verkiezingsoverwinning van de PVV baart iedereen in de kunsten zorgen. Wat te doen? ‘Lawaai maken’, schrijft hoofdredacteur Simon van den Berg. De kunsten moeten laten zien dat ze er zijn voor veel meer mensen dan in het maatschappelijke debat wordt aangenomen. Er is veel meer publiek te mobiliseren dan bij de traumatische cultuurbezuinigingen van Rutte I en er ligt een veel overtuigender verhaal.

In de kunsten vond afgelopen tien jaar een enorme ontwikkeling plaats: hoeveel breder zijn kunstinstellingen hun taak gaan opvatten; op hoeveel nieuwe manieren wordt het publiek betrokken en aangesproken; hoeveel diverser is het veld aan het worden. Daarvan hebben we in dit nummer weer een aantal mooie voorbeelden te lezen. Bijvoorbeeld hoe Thomas Verstraeten (lid van FC Bergman) sociaal artistiek werk maakt in zijn thuiswijk in Antwerpen en het werk van Marte Boneschansker. Of in ondernemerschap: dat van Gary Feingold ten behoeve van de Amsterdamse dansscene. Ook de diverse theaterjury’s die het afgelopen jaar de theaters afliepen, tonen de veranderingen luid en duidelijk. En lees de voorstellen van Tobias Kokkelmans om de tegenstelling tussen Randstad en de regio te overbruggen.

In de rubriek Doek valt staan we stil bij het overlijden van Jozef van den Berg en Karst Woudstra.

Alle artikelen van Theaterkrant Magazine zijn ook online voor abonnees beschikbaar. Abonnee en nog geen inlogcode? Mail naar info@theaterkrant.nl. Geen abonnement? Haal dit nummer los bij een van de verkooppunten of test ons abonnement. Foto:Wannes Cré – Seefhoek van Thomas Verstraeten