Vandaag komt het eerste Theaterkrant Magazine uit, vakblad Theatermaker onder zijn nieuwe naam. In deze eerste editie staan interviews met onder anderen Julian Hetzel, Mette Bouhuijs en Tjon Rockon, en een voorpublicatie van de nieuwe roman van Frans Strijards.

Met de naamswijziging willen we de hechte band benadrukken van het papieren tijdschrift met de theatersite Theaterkrant.nl. ‘We waren van oudsher een blad waar ook een site bij hoorde, maar de afgelopen periode zijn we steeds meer een site met een blad geworden’, zegt hoofdredacteur Simon van den Berg. ‘Door de titel van het blad strakker aan Theaterkrant.nl te binden, kunnen we lezers van de site veel makkelijker wijzen op de achtergrondartikelen, interviews en verdieping in het magazine, en kunnen professionals hopelijk beter zien dat je de site steunt door een abonnement te nemen.’

Het eerste nummer van Theaterkrant Magazine profileert enkele kunstenaars die nieuw zijn opgenomen in de vierjarige subsidiestructuur, zoals Julian Hetzel en Tjon Rockon. Daarnaast blikt het terug met enkele wijzen die kort of lang geleden afzwaaiden: Mette Bouhuijs, Nicolas Mansfield, Aram Adriaanse en cultuurambtenaren Jan Riezenkamp en Kees Weeda. Ook het liefdevolle in memoriam voor Frie Leysen door Joost Ramaer valt in die categorie.

Marijn Lems reconstrueert de saamhorige lobby voor meer geld voor het Fonds Podiumkunsten en Nina Aalders schrijft mooi over de nieuwe visie waarmee Theaterfestival Boulevard deze zomer een alternatief festival in de stad optuigde. Heel bijzonder is de voorpublicatie van het nieuwe boek van Frans Strijards. In Als een nacht zonder slaap dramatiseert Strijards zijn eerste zomer als ambitieuze theaterjongeling in het Amsterdam van 1972. Het is een bijzonder, hallucinant coming of age verhaal tegen de achtergrond van een roerige theaterwereld.

Ten slotte heeft Theaterkrant Magazine drie nieuwe columnisten: Emma Lesuis, Samya Hafsaoui en Enver Husicic.

Geen abonnement? Test ons (kennismakings)abonnement of haal dit nummer los bij een van de verkooppunten. Alle artikelen van Theaterkrant Magazine zijn ook online voor iedereen beschikbaar. Niet-abonnees kunnen de artikelen lezen tegen een kleine betaling. Voor abonnees blijven de stukken natuurlijk gratis. Abonnee en nog geen inlogcode? Mail naar info@theaterkrant.nl.