Theatermaker, het tweemaandelijkse vakblad voor de podiumkunsten, krijgt in 2021 een nieuwe naam: Theaterkrant Magazine. Met de naamswijziging wil het tijdschrift de hechte band benadrukken met de theatersite Theaterkrant.nl. Het eerste nummer van Theaterkrant Magazine verschijnt op 4 januari.

De naamsverandering is een logische stap, zegt hoofdredacteur Simon van den Berg: ‘We waren van oudsher een blad waar ook een site bij hoorde, maar de afgelopen periode zijn we steeds meer een site met een blad geworden. Theaterkrant.nl heeft een enorm bereik en is voor veel mensen in de theaterwereld de eerste plek waar ze kijken voor nieuws, meningen en recensies. Achter dat succes dreigde het tijdschrift een beetje onzichtbaar te worden, terwijl ik er van overtuigd ben dat veel meer mensen geïnteresseerd zijn in de interviews, beschouwingen en verdieping die in het magazine staan.’ Met de naamsverandering hoopt Van den Berg ‘dat meer mensen weten van het magazine, geïnteresseerd raken en natuurlijk een abonnement nemen’.

Theatermaker bestaat sinds 1997, maar is feitelijk een voortzetting van het tijdschrift Het Tooneel dat in 1872 werd opgericht door het Nederlandsch Tooneelverbond. Het is daarmee het oudste kunstvakblad van Nederland. In de loop van de bijna 150-jarige geschiedenis kende het blad verschillende namen, waaronder Toneelschild (1951) en Toneel Theatraal (1970). Andere tijdschriften werden erin opgenomen, zoals De Tooneelspiegel, Teatraal, Mickery Mouth en Notes. Van den Berg: ‘Wat mij betreft vormen al die tijdschriften een doorlopende lijn van theaterkritiek en -beschouwing en volgend jaar beginnen we dan ook vol trots aan onze 142e jaargang.’

In het januarinummer van Theaterkrant Magazine staan interviews met nieuwkomers in het cultuurbestel als Tjon Rockon en Julian Hetzel en wordt teruggeblikt op de carrières van Mette Bouhuijs, Nicolas Mansfield en Aram Adriaanse. Daarnaast onder meer een reconstructie van de succesvolle lobby voor de 15 miljoen euro voor de b-lijst van het Fonds Podiumkunsten, een voorpublicatie van de nieuwe roman van Frans Strijards, een in memoriam voor Frie Leysen en drie nieuwe columnisten.

Theaterkrant.nl en Theaterkrant Magazine worden gemaakt door dezelfde organisatie en worden uitgegeven door dezelfde stichting BPN. Alle artikelen van het papieren magazine verschijnen ook op de website, achter een betaalmuur waarvoor abonnees een inlogcode krijgen. De overige artikelen op Theaterkrant.nl blijven voor iedereen gratis beschikbaar.

Ontwerp cover: Herman van Bostelen