Het Theaterkrant Magazine van januari is vanaf deze week verkrijgbaar. Het blad opent het jaar met artikelen over onder meer  duurzaamheid, de gebrekkige noodsteun voor onafhankelijke makers, musical-hoogleraar Millie Taylor, operadirecteur Sophie de Lint en balletkritiek. 

Minithema van het nieuwe magazine is de verduurzaming van de theatersector. Het nummer staat stil bij onder meer de vergroening van theatergebouwen, de klimaatvraagstukken die voortvloeien uit internationale festivals en langere of gefaseerde creatieprocessen.

Daarnaast zijn er interviews met onder meer Sophie de Lint die sinds 2018 aan het hoofd van De Nationale Opera in Amsterdam staat, met Francine van der Wiel, een van de laatste echte balletcritici van Nederland, en met choreograaf Rachel Beaujean en onderzoeker Grigori Tchitcherine, die het nooit eerder in Nederland opgevoerde Pepita-ballet Raymonda klaarmaken voor de 21ste eeuw.

Verder schreef Luc de Groen, directeur van het Café Theater Festival in Utrecht, een analyse van de gebrekkige noodsteun aan het circuit van onafhankelijke makers dat zijn inkomsten haalt uit projectsubsidies en fringe festivals. Millie Taylor, de kersverse musical-hoogleraar aan de UvA, laat in een artikel op basis van haar inaugurele rede zien hoe technische en organisatorische ontwikkelingen rondom megamusicals gevoed worden door en terugstromen naar alle geledingen van de podiumkunsten.

Miranda Lakerveld doet verslag van haar onderzoek naar de rituele betekenis van muziektheater, dat haar naar Iran, Guatemala en Bali bracht. En Fransien van der Putt zag afgelopen maanden een aantal voorstellingen op locatie, waar op speelse wijze met fictie en werkelijkheid werd omgegaan, en schreef daar een prachtige beschouwing over.

Geen abonnement? Test ons abonnement of haal dit nummer los bij een van de verkooppunten. Alle artikelen van Theaterkrant Magazine zijn ook online voor abonnees beschikbaar. Abonnee en nog geen inlogcode? Mail naar info@theaterkrant.nl. 

Foto: Lady Chatterley’s Lover van Florian Myjer, Lisa Verbelen en Marieke de Zwaan, Sofie Knijff