Het Theaterjaarboek 2022-2023 is een gezamenlijke editie van Theaterkrant en The Need for Legacy, het platform dat zich inspant voor een inclusieve Nederlandse theatergeschiedenis. Samen blikken we terug op het voorbije theaterseizoen en vergeten theatergeschiedenissen vol kleur. Het Jaarboek is vanaf deze week verkrijgbaar.

In het Theaterjaarboek 2022-2023 worden de traditionele seizoenslijstjes van critici en de mooiste foto’s van de theaterfotografen aangevuld met de meest onvergetelijke voorstellingen van schrijvers uit de gemeenschap van The Need for Legacy. We belichten onder andere koloniale machtsverhoudingen in recente theatervoorstellingen en initiatieven voor niet Eurocentrische kunstkritiek en we vieren Zwart haar en jeugdtheater.

Verder terug in de Nederlandse theatergeschiedenis duiken we met een voorlopig ‘compendium’ van toneelschrijvers van kleur en negen ‘Legacies’ van belangrijke theatermakers van kleur, van Gerda Havertong en Donald Jones tot Maureen Tauwnaar en Natascha Emanuels. Ook zijn er verdiepende artikelen over onder andere Zwarte personages in zeventiende-eeuwse toneelstukken en vrouwen die theater op Curaçao naar een hoger plan tilden.

Naomi van der Linden, Gable Roelofsen, Kimberley Smit en Simon van den Berg delen het hoofdredacteurschap van dit Jaarboek. Met tekstbijdragen van onder anderen Lara Nuberg, Simone Zeefuik, Nancy Jouwe, Janice Deul, Quinsy Gario, Nancy Jouwe en Nataly Burgzorg.

Abonnees van Theaterkrant Magazine ontvangen het Theaterjaarboek thuis. Alle artikelen zijn voor hen ook online beschikbaar. Abonnee en nog geen inlogcode? Mail naar info@theaterkrant.nlGeen abonnement? Haal dit nummer voor 12 euro los bij een van de verkooppunten of test ons abonnement.