Het Theaterjaarboek 2020/2021 komt vandaag uit. De 65e editie van de ‘almanak’ voor de podiumkunsten blikt terug op een door corona getekend seizoen en presenteert voorstellen voor heropeningsrituelen. 

Critici uit verschillende disciplines doen in het nieuwe jaarboek verslag van wat ze hebben gezien en meegemaakt, in zalen en achter schermen. Ze berichten over hun frustratie over de steeds wisselende maatregelen en het dodelijk vermoeiende start-stop-ritme, maar veel meer nog over creativiteit en vrolijk doormodderen – met name voor de makers die uiteindelijk konden rekenen op de noodsteun.

In de traditiegetrouwe critici-enquête is de meest genoemde ‘indrukwekkendste theaterervaring’ van dit jaar De zaak Shell van Anoek Nuyens & Rebekka de Wit, gevolgd door Jetse Batelaans Het einde van het begin van het einde. Meest genoemde veelbelovende nieuwkomer is het cabaretduo n00b (Laura Bakker en Isabelle Kafando). Het NNT is met zijn digitale platform NITE Hotel volgens de critici het meest creatief omgegaan met de beperkingen. 11 critici noemen streaming en de nieuwe vormen die dat oplevert als belangrijkste ontwikkeling die na corona moet worden doorgezet; 6 critici noemen theater op televisie.

De Prijs van de kritiek ging dit jaar naar de Taskforce Culturele en Creatieve Sector. Annette Embrechts maakte voor het jaarboek een profiel van deze onverwacht succesvolle lobbykoepel.

Ten slotte neemt dit jaarboek een kijkje in de geschiedenis van loutering, optimisme en feest na zware beproeving. Theatrale rituelen hebben altijd een belangrijke rol gehad bij grote historische gebeurtenissen die samenlevingen op hun grondvesten deden schudden. De publicatie blikt daarbij ook vooruit. Vijf kunstenaars – onder wie Lotte van den Berg en Tjon Rockon – schetsen een ritueel om de tussentijd die ons door de coronacrisis is opgedrongen af te sluiten.

Het Theaterjaarboek is vanaf deze week verkrijgbaar. Abonnees van Theaterkrant Magazine krijgen het nummer thuisgestuurd (als novembernummer). Geen abonnement? Neem een proefabonnement of haal dit nummer los bij een van de verkooppunten. Alle artikelen van het Theaterjaarboek en Theaterkrant Magazine zijn ook online beschikbaar. Abonnee en nog geen inlogcode? Mail naar info@theaterkrant.nl.

Foto: De zaak Shell van Anouk Nuyens & Rebekka de Wit (Frascati Producties / De Nwe Tijd), Karin Jonkers