Het Theaterjaarboek 2021/2022 staat in het teken van ons jubileum. Theaterkrant.nl bestaat nu tien jaar en heeft in die periode ruim zevenduizend recensies gepubliceerd. De redactie keek naar wat er is blijven hangen aan voorstellingen en beelden. Vanaf vandaag online en in je bus. 

Met ruim zevenduizend recensie verzamelde Theaterkrant.nl een schat aan informatie over het theater van het afgelopen decennium, en de redactie besloot dan ook om dit jubileum het thema te maken voor het jaarboek. Want wat is er nou blijven hangen aan voorstellingen en beelden uit die periode? We vroegen het onze critici. Hun lijstjes – vol met aha-erlebnissen, vergeten pareltjes en gekoesterde herinneringen – vormen de hoeksteen van deze editie.

Daarnaast belicht het jaarboek ontwikkelingen die te langzaam en te subtiel zijn om te vangen in nachtkritiek: de genrevervaging rond cabaret; de verschuivende ideeën rond macht en festivals; de aanhoudende crisissfeer tussen Zijlstra en corona; de formulering van nieuwe ideeën over dramaturgie; en de verschuivende mentaliteit van makers en instellingen rondom moraal en inclusie.

Traditioneel vraagt de redactie theaterfotografen om een keuze te maken uit hun eigen werk. Dat was dit jaar niet alleen een keuze uit het seizoen 2021/2022; maar ook uit de hele periode 2012-2022. In hun beelden zien we een theater dat steeds meer naar buiten gaat, waarbij het publiek actiever wordt aangesproken en dat met al haar ideeën en vormen energieker en kleurrijker is dan ooit.

Dit is het tweede Theaterjaarboek dat wordt uitgegeven met ondersteuning van de nieuwe netwerkorganisatie voor digitaal theater- en muziekerfgoed, Podiumkunst.net – waarin Theaterkrant deelneemt.

Het Theaterjaarboek 2021/2022 ligt vanaf nu in de winkels en op de mat van de abonnees van Theaterkrant Magazine (ook digitaal beschikbaar). Wie nu een abonnement neemt op ons magazine, krijgt het Theaterjaarboek als welkomstgeschenk.

Foto: The Nation van Het Nationale Theater, Sanne Peper