Op 12 maart 2019 werd het voorbij theaterseizoen abrupt opgebroken. En het is inmiddels duidelijk dat het theatersysteem zoals we dat tot dan toe kenden niet in dezelfde vorm terug zal keren. Het Theaterjaarboek 2019- 2020 inventariseert de eerste gevolgen van de coronacrisis op de sector. De 64e editie van de ‘almanak’ voor de podiumkunsten komt vrijdag uit.

Acht makers spreken in het jaarboek openhartig over de gevolgen van de crisis en hoe dat hún plannen in de war schopte. Fred Boot zou het tienjarig jubileum van Soldaat van Oranje vieren; Moniek Merkx en Ira Judkovskaja namen afscheid als artistiek leider; Nineties Productions en Alexandra Broeder kwamen het bestel in; Jesse Mensah en Cherish Menzo staan aan het begin van hun carrière en Rosa Asbreuk raakte diepgaand betrokken bij de lobby voor meer geld en waardering voor de kunsten in Den Haag.

Daarnaast publiceert het jaarboek onder meer een uitgebreide beschouwing over online theater en een historisch overzicht van de theatrale omgang met eerdere plagen. Traditionele bijdragen, zoals de jaarlijstjes van de critici en de keuze van de theaterfotografen uit hun eigen werk krijgen een aangepaste vorm, waarmee de breuk in het seizoen ook hierin zichtbaar wordt.

Een visuele presentatie van het afgelopen seizoen laat alle 751 premières en het onvoorstelbare aantal van 203 afgelastingen zien – en zelfs dat is nog geen compleet beeld. De laatste pagina’s tonen een selectie posters en fyers van voorstellingen die hun première niet gehaald hebben.

Het Theaterjaarboek, zoals dat sinds 2017 wordt uitgegeven, wordt gemaakt in samenwerking met de Theatercollectie van Stichting TiN, nu in beheer bij Allard Pierson/UvA.

Het Theaterjaarboek is tevens traditiegetrouw het novembernummer van vakblad Theatermaker. Het Theaterjaarboek 2019/2020 ligt vanaf 23 oktober in de winkels en op de mat van de abonnees van Theatermaker (ook digitaal beschikbaar). Wie nu een abonnement neemt op Theatermaker, krijgt het Theaterjaarboek 2019/2020 als welkomstgeschenk.