Menso Carpentier Alting is op 23 september overleden in zijn huis in Frankrijk. Hij was onder meer directeur van het Rotterdams Toneel, Toneelgroep Centrum en de Stadsschouwburg Utrecht.

Menso Roelof Carpentier Alting werd in 1934 geboren als zoon van de acteurs Willy Haak en Hans (Johan) Carpentier Alting, die tevens directeur van de Koninklijke Schouwburg was. Menso werd in 1955 directieassistent van de Rotterdamse Schouwburg om in 1958 administrateur en later zakelijk leider van het Rotterdams Toneel te worden.

Toen het Rotterdams Toneel in 1962 werd opgeheven, werd Carpentier Alting gevraagd voor de zakelijke leiding van het twee jaar eerder ontstane Toneelgroep Centrum. Het gezelschap, dat zich onder meer onderscheidde met nieuw toneelrepertoire, vond onder zijn leiding eerst een thuis in Haarlem en vanaf 1975 in het huidige Theater Bellevue, waarvan hij ook directeur werd.

In 1987 fuseerden Centrum en het Publiekstheater tot Toneelgroep Amsterdam. Theater Bellevue ging op in een theatercombinatie met het toenmalige Nieuwe de la Mar Theater. Carpentier Alting werd in die periode directeur van de Stadsschouwburg Utrecht, waar directeur Paul Verbist plots was overleden. Hij zette er onder meer de grootschalige verbouwing van 1995 in gang, met een aanzienlijk groter toneelhuis en een hydraulische tribune in de grote zaal. Daardoor werd een zogenaamde ‘amphitheater-stand’ mogelijk, waarbij de eerste dertien rijen stegen voor een intiemere sfeer en betere zichtlijnen.

Bij zijn vertrek in 1998 ontving Carpentier Alting de Zilveren Stadsmedaille van Utrecht. Daarna was hij onder meer nog Senior Consultant bij Senf Theaterpartners, co-auteur van het overzichtsboek Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw (Theater Instituut Nederland, 2007) en vast redactielid van de Theaterencyclopedie.

Besturen en adviesorganen waarin hij zetelde waren onder meer de Raad van de Kunst (voorzitter afdeling toneel), de VNT (Vereniging van Toneelgezelschappen), het Prins Bernard Fonds en de VSCD (Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwen). Hij was ook enkele jaren voorzitter van de jury van de VSCD toneelprijzen.

Bron: Theaterencyclopedie. Foto: Fotodienst GAU / Het Utrechts Archief.