Clayde Menso wordt per 1 april 2022 directeur bij Internationaal Theater Amsterdam. Dat maakt de Raad van Toezicht vandaag bekend. Hij gaat samen met Ivo van Hove en Margreet Wieringa de driekoppige directie van ITA vormen. Menso is momenteel nog algemeen directeur van Amerpodia.

Bij ITA wordt Menso verantwoordelijk voor onder andere de programmering van eigen ensemblevoorstellingen, gastprogrammering en perspectiefprogramma’s van ITA Academy, internationalisering, talentontwikkeling en educatie. ‘Een inspirator die ITA zowel intern als extern vertegenwoordigt op een manier die nationaal en internationaal tot de verbeelding spreekt’, schrijft het gezelschap.

Volgens de voorzitter van de Raad van Toezicht, Marry de Gaay Fortman, is Menso (1976) ‘een verbinder pur sang met brede bestuurlijke ervaring in de culturele sector’. Als algemeen directeur van Amerpodia heeft hij nu de leiding over de cultuurhuizen De Rode Hoed, Felix Meritis, De Nieuwe Liefde en CT (voorheen Compagnietheater). Daarvoor was hij onder meer directeur-bestuurder van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en programmamanager Cultuur bij Stichting DOEN.

Menso vervangt Wouter van Ransbeek, die eind 2021 ITA als creatief directeur verliet. Hij was ruim 15 jaar verbonden aan het gezelschap.  

Foto: Fabian Calis