Anne Marie Kalkman (1965), theaterdirecteur van Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging, is op 19 juni overleden aan de gevolgen van kanker. 

Sinds haar aantreden als directeur/bestuurder van de Stadsschouwburg en De Vereeniging in mei 2012 zette Kalkman zich in voor de vernieuwing van beide podia. Het laatste jaar stond vooral in het teken van de realisatie en begeleiding van de renovatie van De Vereeniging als icoon van de stad.

Kalkmans droom was een open en toegankelijk theater en concertgebouw voor alle Nijmegenaren. Onder haar leiding werden beide gebouwen toegankelijker. De Stadsschouwburg kreeg een nieuw theatercafé en een vernieuwde artiestenfoyer en ze was aanjager van twee grote renovatiefases in De Vereeniging. Vanuit haar overtuiging dat cultuur en horeca onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, besloot ze afgelopen seizoen de horeca in eigen beheer te nemen.

In april stopte ze noodgedwongen met werken. Bart Vaessen, oud-directeur van huis voor de kunsten De Lindenberg in Nijmegen, is sindsdien aangetreden als interim-directeur.

Foto: Bert Beelen